Moșii de iarnă – Moșii de piftii 2025 Azi facem răcituri sau cotoroage VIDEO
Moșii de iarnă – sute de români iau cu asalt bisericile pentru parastas și pomenirea morţilor. În calendarul creştin ortodox, în acest an, pe 22 februarie, pomenim pe cei trecuţi la Domnul. Este cunoscută în tradiţia populară sub denumirea de „Sâmbăta morţilor” sau „Moşii de iarnă
De fapt, odată cu această sărbătoare, se deschide un şir de 7 sâmbete de pomenire a morților. Peste an sânt două sâmbete special – ale morților: moșii de iarnă când în memoria celor dragi se dau răcituri și mâncare gătită și moșii de vară când se dau primele fructe de pomană.
În biserici, azi este mare parastas. Slujba este săvârșită de cel puțin doi preoți și începe la ora 9. Dar dacă nu mergi de la 7 acolo, nu mai prinzi loc la mese să pui ce vei da de pomană.
Românii ortodocşi serbează Pomenirea Morţilor sau Moșii de iarnă. Atunci, în memoria celor plecați în lumea drepților, se dau de pomană răcituri, colivă sau ceva dulce și un pahar de băutură. Toate se dau cu tot cu vasele şi paharele în care sunt puse.
În această zi obiceiul cere să se dea de pomană sarmale, plăcintă, vin, coliva, colaci, fructe sau chiar şi lumânări aprinse. La mormintele rudelor oamenii trebuie neapărat să aprindă cel puţin două lumânări, care au rolul de a încălzi sufletele morţilor.
Cei bătrâni îşi aduc aminte ca Moşilor de iarna li se mai spunea şi Moşii de piftii şi sâmbăta piftiilor. Mai mult, aceasta este ultima zi până la Anul Nou în care se mai mănâncă răcituri sau piftii. Dacă acestea nu erau mâncate în totalitate în aceasta zi, a doua zi erau aruncate. Altfel, frigurile şi-ar fi făcut apariţia în timpul verii.
De asemenea, se obişnuieşte ca în această zi să nu se lucreze. Toate femeile care nu ţin cont de acest avertisment sunt pedepsite să tremure precum piftia şi să li se întoarcă pomana data. Mai mult, această zi trebuie respectată cu sfinţenie pentru a te feri de nebunie.
De această dată, reţeta mea este foarte uşoară fiindcă folosesc ciolan de porc afumat, ciolan crud, cap şi picioare de porc şi… oase de porc.
Iată ingredientele folosite de mine pentru o porție de vreo 12 persoane:
1 kg ciolan afumat, din întâmplare –
Cam 2,5 kg de cap de porc,
Oase garf de porc, afumătură de porc de casă dacă aveți
5 picioare de porc, adidaşi”
200 g usturoi,
6 morcovi,
3 cepe, 2 pătrunjei rădăcină, un păstârnac, boabe de pier, foi de dafin și piper măcinat pentru decor.
Deci, avem nevoie de ce a mai rămas prin pod sau congelator de pe la răposatul porc – să nu uită, că această sărbătoare precede, lăsata secului” din Postul Mare și – conform tradiției, se cam termină cu produsele din porc. Adică, ce a mai rămas din el prin afumătoare, prin cămară sau congelator: cap, picioare, oase. În fine, este normal ca noi orășenii, în această situație, să mergem la magazin și să cumpărăm ce avem nevoie: cap de porc cu tot cu urechi, șorici, ciolan proaspăt și afumat și celebri, adidași” fără de care nu se concepe acest fel de mâncare.
În fine, nu comentăm faptul că răcituri se pot face și din pasăre – fie curcan sau pui, vită sau chiar pește. Sau chiar răcituri, vegetale” – adică cele cu gelatină la plic. E, numai că, în acest caz, să vă uitați bine pe plic; s-ar putea să aveți surpriza să aflați că gelatină din plic este de origine animală – adică din vită sau din șorici de porc.
Deci, bucățile de carne și șorici se pârlesc bine să nu aibă păr, se spală, după care se pun la fiert cu apă, sare, ceapă, morcov, păstârnac sau pătrunjel. Nu prea multe fiindcă riscați să dați gust de ciorbă răciturilor. Se pune sare și la final, boabe de piper și foi de dafin. Se lasă la fiert la foc mic, spumând continuu până se desface carnea de pe os. Apoi, dacă este cazul, degresăm zeamă, se strecoară, se degresează încă odată dacă este prea grasă zeamă, se curăță carne de pe oase, în zeamă se pune usturoi pisat după gust, se așază carnea în farfurie, peşte se pune zeama și se dă la rece până ce se încheagă.
Se lasă la închegat și se servește cu ardei iute sau hrean și opțional cu mămăligă fierbinte. Se dă de pomană cu tot cu farfurie, plus o cană de vin sau pahar de țuică, colivă sau ceva dulce.