NEWS ALERT Incendiu de vegetație pe Valea Almăjului – Zeci de hectare de livezi si fânețe pârjolite VIDEO

Incendiu de vegetație pe Valea Almăjului – Zeci de hectare de livezi si fânețe pârjolite. Un puternic incendiu de vegetație a izbucnit marți după-amiaza pe dealurile din apropierea comunei Dalboșeț. În lipsa acțiunii de strângere, focul s-a răspândit pe hectare întregi până la fondul forestier din apropiere. Au ars pe4ste 50 de hectare de teren acoperit cu fânețe, livezi cu pruni și clăi de fân ale localnicilor din Dalboșeț. Flăcările s-au extins cu repeziciune și au cuprins tot ce le-a ieșit în cale purtate de vântul puternic. 


Focul s-a apropiat și de un adăpost de animale și doar norocul a făcut ca să nu fie cuprinsă de flăcări. Cu toate că din cauza focului pus la vegetație până acum au ars mii de hectare de livezi, fânețe și pădure, până în prezent, nimeni nu a fost amendat sau tras la răspundere pe Valea Almăjului. 
În această zonă situația se repetă an de an. Incendiile sunt provocate intenționat de proprietarii de terenuri care doresc să scape de iarba uscată fiindcă cei de la APIA verifică întreținerea acestora pentru a acorda subventiile.

Incendiu de vegetație pe Valea Almăjului – Zeci de hectare de livezi si fânețe pârjolite. Ce nu știu proprietarii care își dau foc intenționat pentru a curăța terenurile, este faptul că din acest an, pot fi excluși de la plata subvențiilor APIA. Instituţia Prefectului – Caraş-Severin doreşte să faciliteze conlucrarea dintre APIA şi Garda de Mediu, care au un protocol de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către  fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor  vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente. Pentru  o bună desfăşurare a acţiunilor şi pentru eficientizare lor, Instituţia Prefectului – Caraş-Severin va organiza lunar asemenea întâlniri de lucru.

În loc să-şi curate terenurile şi să le îngrijească aşa cum cere APIA, sătenii le lasă pârloaga şi primăvara le dau foc pentru a le curăța. Odată cu apropierea primăverii, judeţul începe să fie năpădit de incendii de vegetaţie. Forțele de intervenție ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”SEMENIC” al județului Caraș-Severin intervin zi şi noapte pentru lichidarea zecilor de incendii de vegetație.

Practic, aproape că nu există zona a județului în care să nu fie măcar un focar de incendiu. Cauzele probabile de aprindere a focului, au fost – fie folosirea focului deschis în spații deschise, fie folosirea intenționată a sursei de aprindere. Mai pe scurt, foc provocat intenţionat de localnici sau de ciobanii – vorba vine – angajați de aceștia.

A consemnat Adi Neagu.

Comentarii

comentarii

One thought on “NEWS ALERT Incendiu de vegetație pe Valea Almăjului – Zeci de hectare de livezi si fânețe pârjolite VIDEO

Comments are closed.