NEWS ALERT Pesta porcina la marginea judetului Caras Severin VIDEO

Prezența viruslui pestei porcine africane la granița Județului Caraș-Severin a alertat autoritățile din Banatul de munte. Primarilor cărășeni le-au fost prezentate măsurile de prevenţie şi combatere a PPA.

63 de primari din 77 au fost prezenți la ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor al judeţului Caraş-Severin a cărei temă principală a fost prezentarea măsurilor de prevenţie şi combatere în judeţul Caraş-Severin a pestei porcine africane. Până în momentul de față în Banatul de munte nu există nici măcar suspiciuni cu privire la prezența virusului. Însă cazurile apărute în județul Timiș au alertat autoritățile din Banatul montan. „Nu ne ajută faptul că se vorbeşte pe la colţuri. Fiecare trebuie să fie conştient că nu putem să ne ascundem, iar dacă cineva vede un transport de animale suspect sau animalul i-a murit în curte trebuie să anunţe pentru a putea lua măsurile necesare”, a declarat Nicolae Cristea, directorul DSVSA Caraș-Severin. La nivelul Direcției Sivice se vor lua măsuri drastice în cazul confirmării virusului cum ar fi eradicarea tuturor mistreților, dar și a răpitoarelor pe o rază de 13 km.

Virusul care produce pesta porcină africană are o perioadă de incubație de 3 până la 15 zile, cu 3-4 zile la formele acute. PPA devine evidentă la formele preacute sau acute. Semnele care indică infecției includ: prezența unei febre ridicate, de 40-42 grade, prezența unei înroșire a pielii, simptom ce poate fi sesizat mai mult la animalele cu pielea deschisă. Această înroșire apare mai ales în vârful urechilor, la coadă, pe piept și/sau în zona abdomenului, animalele bolnave își pierd pofta de mâncare, devin apatice și înainte de deces cu 24-48 de ore își pierd coordonarea motrică , voma, diaree, scurgeri din ochi, animalele mor în cel mult 20 de zile de la îmbolnăvire. Rata de mortalitate a suinelor cu pestă porcină africană este de 100% la rasele domestice.

Comentarii

comentarii