News Alert Turişti germani pierduţi în munţi la Băile Herculane

Salvamontiștii cărășeni și jandarmii montani sunt în alertă. Un grup de trei turiști germani s-au rătăcit în Munții Cernei. Cei trei au plecat după ora prânzului spre Pecinișca și de acolo au început escalada. Probabil că turiștii nu au calculat bine timpul de deplasare sau au ignorat dificultatea traseului, cert este seara i-a prins undeva deasupra Băilor Herculane spre vârful Colariu.

Relieful în zona respectivă – ce de mai altfel în toată zona herculane, este deosebit de accidentat cu râpe și prăpăstii de sute de metri și povârnișuri cu grohotișuri care pun în dificultate orice alpinist cu experiență pe timpul zilei, iar pe timp de noapte, acestea sunt aproape impracticabile. Turiștii au realizat pericolul care-i pândește, s-au oprit într-un loc sigur și au cerut ajutor la 112.

,,La nivelul Salvamont Caras Severin s-a format o celulă de acțiune. Grupul rătăcit a fost localizat lângă Vârful Colariu, nu sunt informații că cineva ar fi rănit iar în căutarea și recuperarea lor a plecat alpinistul Bruno Adamcsek de la Salvamont ajutat de consilierul local din Băile Herculame Doru Coșei” ne-a informat șeful Salvamont Caraș Severin, Valentin Balaban.

În altă ordine de idei, trebuie spus că deși se dorește o stațiune cu program permanent care să atragă turiști în toate anotimpurile, la Băile Herculane nu există decât un salvamontist. Un singur om care cu ajutorul voluntarilor își face treaba în toată zona muntoasă din jurul stațiunii. Iar la intervenția de azi, alpinistul salvamontist Bruno Adamcsek, este ajutat de un iubitor al alpinismului şi sportului, consilierul local Doru Coșei.

De fapt, la Herculane nu exista nici spital, nu există o policlinică sau dispensar medical, iar serviciul medical de urgență este asigurat de medicii de familie din oraș. Dar asta este o altă problemă.

UPDATE
La ora 1 din noapte, Bruno Adamcsek si Doru Coșei au ajuns la grupul de turiști. Este vorba de trei studenti la medicina din Germania, acestia sunt cazati de cateva zile la herculane si vineri dupamasa au decis sa faca o mica excursie. Fara lumini, fara echipament special, lucru care putea sa-i coste scump. Din cauza terenului deosebut de accidentat cu prăpăstii si povarnisuri, coborarea se va face pe o poteca ce ocoleste muntele iar in Herculane vor ajunge spre dimineata.

 

Comentarii

comentarii