@Breaking newsActualitate

Noaptea Învierii La Bisericuța Din Bratova – Masa De Paște Între Prieteni VIDEO

Peste 200 de persoane au participat la slujba de Înviere săvârșită de părintele profesor Nicolae Chiosa la micuța biserică din catunul Bratova aparținător de comuna Târnova. Satul este mic, de tip cătun. Așa este și bisericuța construită de familia Matei din sat – Nu este mare: un fel de garsonieră mai mare, dar în ea încape atâta dragoste și spiritualitate cât într-o mare catedrală. Credincioșii- puținii din sat, dar mulți veniți din Reșița și împrejurimi, n-au mai avut loc în biserică, așa că, Slujba de înviere s-a ținut afară, în fața bisericuței. Foarte mulți au fost elevi și tineri de la colegiul unde părintele este profesor de religie. Elevii au vrut sa-și urmeze profesorul și în vacanță, așa că, însoțiți de părinți, au urcat dealul de la poalele Semenicului în micuțul cătun subalpin.

Cu dăruire, cu evlavie și mare credință, sătenii au luat lumina adusă la miezul nopții de trei tineri de la Protopopiatul Reșița. Lumina sfântă a fost adusă de la Ierusalim cu avionul, apoi de la București a fost distribuită în toate parohiile din România. Credincioșii au asistat la întreaga Slujbă de înviere, iar cei care au considerat în sufletul lor că o merită – au luat sfânta împărtășanie, după care, părintele le-a împărțit celor prezenți ,,Sfintele paști”. Apoi, la terminarea slujbei, cu lumina apărată de vânt în căușul palmei, oamenii au plecat spre casele lor.

Ca în fiecare an, la invitația gazdelor, în casa familiei Matei aflată la câteva sute de metri mai la deal de micuța bisericuță, alături de părintele Chiosa s-au strâns mai mulți invitați dintre cei ce au participat la sfânta slujbă. Cu bucuria pe care doar primirea de oaspeți ți-o poate da, invitații au fost primiți cu ouă roșii, cu carne de miel, cu sarmale, friptură, cu legume și câte alte multe bunătăți – toate cultivate și produse în mod biologic în ferma familiei și pregătite cu mult drag de gază, Elena Matei. Înainte de a fi puse pe masă, acestea au fost binecuvântate de părinte în biserică, la sfârșitul slujbei de Înviere. S-a cântat ,,Hristos a înviat”, părintele Nicolae Chiosa a binecuvântat masa și mesenii, fiind secondat din aproape de cantor, dar și de meseni.

Așa cum este creștinește, mesenii au ciocnit ouă înroșite în coajă de ceapă, iar campion a fost……părintele. Pe cinstite și fără nici un fel de ,,aranjament sau cu ou măsluit”! Culmea este că oul a fost luat de pe masă, din coș – deci nu a fost ,,lucrat sau pregătit” dinainte. Există dovezi în acest sens. Cu toate acestea, nu a avut competitori. Pe lângă alte multe alte povestiri distractive- așa cum se face la o masă mare de sărbătoare, aceasta a fost cea mai amuzantă întâmplare a serii și întâlnirii prietenești ce s-a întins până spre ora patru a dimineții.

Comentarii

comentarii