Noaptea Muzeelor 2022 la Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș

In Romania, evenimentul este organizat de către Rețeaua Naționala a Muzeelor din Romania, membru al celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor – Network of European Museum Organisations (NEMO).

După experimentele inedite care ne-au făcut sa ne simțit ciudat și după restricțiile din ultimii doi ani, toate cauzate de criza sanitara, anul acesta reintram in normalitate. Muzeele propun din nou evenimente fizice, la fel ca si celelalte entități culturale care se branșează an de an la acest proiect muzeal european.

Evenimentul Noaptea Europeană a Muzeelor se va desfășura pe 14 mai 2022 și a ajuns anul acesta la cea de-a 18-a ediție.

Inițiat de  Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul International al Muzeelor, Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment de succes european desfășurat la nivel internațional.

Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș vine anul acesta în cadrul Nopții Muzeelor cu o inițiativă deosebită: poze la minut cu magneți gratuit pentru vizitatorii expozițiilor.

Pe 14 mai 2022 vă așteptăm la Muzeul Caransebeș, într-un cadru deosebit pentru a fi parte a acestui eveniment !

Programul se va deschide la ora 17.00 și ultimul vizitator este primit cel mai târziu la ora 23.00.

Sunt anunțate câteva grupuri de elevi de la școlile de pe Văile Almăjului, Timișului, Bistrei, dar și de la grădinițele și școlile din Caransebeș. Cu această ocazie se va deschide și expoziția permanentă amenajată în sălile de la etajul I al instituției de cultură, care cuprinde mai multe piese  din domeniul artei, istoriei și arheologiei.

Partea de Arheologie

În expoziție se regăsesc piese descoperite de Gheorge Lazarovici în urma săpăturile arheologice efectuate în situl de la Caransebeș – Balta Sărată, între anii 1973-2004. Aceste piese aparțin epocii neolitice (cultura Vinca), eneolitice (cultura Toartelor Pastilate și Sălcuța), epoca bronzului (grupul cultural Balta Sărată), dar și o urna funerară datată în epoca fierului. Cele mai importate și mai numeroase materiale arheologice, efectuate în acest sit, sunt cele neolitice. Vitrina centrală din această expoziție este dedicate vieții spirituale în neolitic., în această vitrină se pot vedea vase cu capac, cu reprezentări zoomorfe, altărașe,  care pe lângă rolul practic de iluminare, aveau și un rol religios, magic, de întreținere a focului veșnic viu sau pentru aducerea unor anumite jertfe (arderea ofrandelor, a mirodeniilor etc.), și idoli (figurine) antropomorfe și zoomorfe.

Comentarii

comentarii