Noaptea Muzeelor 2022 la Universitate și prin oraș…pe biciclete si cu concurs la Reșița VIDEO

Centrul Universitar UBB din Reșița și Liga Studenților UBB Reșița i-a invitat pe reșițeni să descopere locațiile participante la Noaptea Muzeelor ….mai altfel. Adică, pe bicicletă. Plecarea s-a făcut la ora 18 din curtea Centrului Universitar UBB din Reșița. Bicicliștii, de toate vârstele, s-au organizat și au pornit prin oraș parcurgând un traseu de peste 30 de km.


Prima stație a fost în Orașul Vechi la Casa Pittner – prima școală particulară din Reșița, construită în urmă cu peste 150 de ani. Pe strada Furnalelor nr. 13 din Centrul Istoric al Reșiței Montane a funcționat la începutul primelor decenii ale secolului trecut, în plină perioadă de expansiune economică și socială a Reșiței, școala privată primară ’’Pittner Schule’’. Școala funcționa chiar în casa familiei formate din August și Helene Pittner, la parterul acesteia. Întregul etaj era ocupat de familia celor doi învățători. Toate acestea gratuit, doar pentru ca urmașii reșițenilor să știe carte. 

Clădirea este cuprinsă într-un program de reabilitare. Ajunsă la venerabila vârstă de 150 de ani, casa mai păstrează un ceas solar aflat totuși într-o stare încă bună având în vedere cum arată clădirea în ansamblu.

 A urmat Salonul de Artă și Industrie, Sinagoga, Muzeul Cineastului Amator, Biblioteca Germană „Alexander Tietz”, Muzeul de Locomotive și Muzeul Banatului Montan.

Și în anul acesta, instituțiile și locațiile deschise de Noaptea Muzeelor i-a invitat pe vizitatori la un concurs inedit. Cei ce au vizitat toate locațiile au
participat la un concurs unde au avut șansa să câștige unul dintre cele trei tricouri special realizate. Nu este vorba de ceva scump, dar este ceva de o mare valoare simbolistică.
.

Programul a fost unul foarte bogat și a cuprins:

 • Expoziție de fotografii cu locomotive din arhiva Mihele Bogdan Andrei
 • Expoziție cu tematică feroviară (plăci cu numere de locomotive
  ș.a.m.d.) din colecția lui Mihele Bogdan Andrei
 • Expoziție de fotografii având drept temă Muzeul de locomotive cu aburi
  Reșița – fotograf Petre Dalea
 • Expoziția de fușăraie
 • Colecția de aparate de filmat pe peliculă (1928-1990)
 • Vizitarea cabinei de proiecție a fostului cinematograf „23 August”.
 • Biblioteca Germană „Alexander Tietz” Reșița invită vizitatorii, în
  intervalul 17:00-21:00, la o expoziție de artă plastică dedicată jubileului de
  150 de ani de la fabricarea primei locomotive la Reșița.

Manifestarea s-a bucurat de interesul reșițenilor și nu numai. Unii vizitatori au venit special de la Timișoara, Caransebeș sau alte orașe din partea de vest a țării.

Comentarii

comentarii