Noi taxe pentru soferii de pe TIR-uri de la 1 ianuarie

În după-amiaza zilei de vineri – 5 decembrie, Ambasada României la Oslo, a primit o comunicare circulară (anexată, datată 25.11.2014) de la Administrația norvegiană a Drumurilor Publice -Statens vegvesen.

Prin aceasta se face cunoscut faptul că, începând cu 1 ianuarie 2015, toate autovehiculele comerciale de peste 3,5 tone care circulă pe drumurile publice din Norvegia, indiferent de țara în care au fost înmatriculate, trebuie să fie dotate, în mod obligatoriu, cu un dispozitiv electronic special pentru înregistrarea taxelor de drum (toll tag).

În aceste condiții, până la 1 ianuarie 2015, toți conducătorii auto de astfel de autovehicule trebuie să încheie un contract cu un operator norvegian din sistemul național de gestionare și colectare a taxelor de drum și să monteze toll tag-ul valid pe parbriz, în interiorul vehiculului, conform instrucțiunilor de instalare.

Poliția, autoritățile vamale și Administrația norvegiană a Drumurilor Publice (Statens vegvesen) vor monitoriza conformarea cu această prevedere. În situația în care, începând cu 1 ianuarie 2015, un autovehicul va fi identificat că nu are un contract și un toll tag valabile, se aplică o amendă de 8.000 coroane norvegiene (aproximativ 1.000 euro) și, dacă nu va fi plătită în trei săptămâni, de 12.000 coroane norvegiene. Dacă nerespectarea acestei prevederi se repetă în decurs de doi ani, amenda va fi de 16.000 coroane norvegiene.

Comentarii

comentarii