Numerarul aflat în circulaţie a depăşit pragul de 38 mld. lei

Numerarul aflat în circulaţie a făcut un salt de 1,2 miliarde de lei luna trecută şi a ajuns la un maxim istoric de 38 mld. lei (echivalentul a 8,5 mld. euro), adică triplu faţă de nivelul din urmă cu şapte ani. Creşterea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut este de 12%, potrivit datelor BNR.

Cash-ul este greu de controlat şi facilitează dezvoltarea economiei subterane, iar creşterea acestuia vine în condiţiile în care plăţile cu cardul rămân la un nivel redus faţă de alte ţări europene în pofida unor creşteri de două cifre în ultimii ani. Plăţile cu cardul nu depăşesc 30 mld. lei anual.

Totodată, plăţile cu bilete la ordin şi cecuri, efectuate prin bănci, s-au diminuat cu 30% în trei ani şi au ajuns la 66 miliarde de lei în 2013.

Numerarul a înregistrat creşteri anuale de două cifre în ultimul deceniu, cu numai câteva excepţii în perioada de criză, astfel că faţă de nivelul din 2004 cash-ul din economie a crescut de şase ori. Cea mai rapidă ascensiune a avut loc între 2004 şi 2007 – anii de boom ai creditării.

La polul opus, numerarul aflat în circulaţie a înregistrat o scădere de 5% în 2009, când populaţia a început să economisească mai mult pe fondul unui sentiment de prudenţă, pentru ca ulterior să revină la creşteri de două cifre.

Creşterea numerarului a alimentat economia subterană, care este estimată la 16% din Produsul Intern Brut (PIB), adică 23 miliarde de euro, potrivit ultimului raport anual al Con­siliului Fiscal, un organism independent care monitorizează politica fiscală a guvernului. Consiliul estimează la aproape 1,6 milioane numărul salaria­ţilor la negru, adică peste un sfert din total.

Comentarii

comentarii