O ALTFEL DE DEZBATERE DESPRE ORȘOVA ȘI APARTENENȚĂ!

Orsova la banatÎn ultimele săptămâni, în urma dicuțiilor privind noua reorganizare teritorială pe regiuni, mai mulți locuitori din Banat și-au exprimat un gând și poate o dorință, și anume- aceea ca Orșova, oraș ce aparține în prezent de județul Mehedinți, să revină în structurile teritoriale al județului Caraș Severin și ale Banatului. Adevărul este că orașul de la intrarea în Clisură a aprținut Caraș Severinului și implicit Banatului, până la reorganizarea teritorilă din anii 60. Nu este de omis nici faptul că disputele teritoriale între cele două județe, au continuat până acum vreo trei-patru ani. Cu alte cuvinte, județele Caraș Severin și Mehedinți, aveau o suprafață variabilă de la o noapte la alta. Și asta fiindcă în cursul nopții, ,,oltenii” mutau placa indicatoare de pe marginea DE 70 pe care scria ,,JUDEȚUL CARAȘ SEVERIN” cu câțiva km înspre Herculane. Noaptea următoare, ,,bănățenii” mutau respectiva placă cu câțiva km spre Orșova. Tot la fel de adevărat este că și în prezent, acolo la limita de județ, sunt cetățeni care au domiciliul și casa în Caraș SEverin, dar grădina sau sălașul în județul Mehedinți. Sau au buletinele emise cu domiciliu în Caraș SEverin, dar în schimb casa, este la olteni. Și invers. Iată ce scriam în luna martie a anului 2009 despre această problemă:

Judeţe cu geometrie şi suprafaţă variabilă, judeţele Caraş Severin şi Mehedinţi îşi dispută Fâşia Ghaza

În fiecare noapte, plăcuţa indicatoare a comunei Topleţ face plimbări dintr-un judeţ în altul. Cei din Caraş Severin , o mută în Mehedinţi, ir cei din Mehedinţi, o mută înapoi în Caraş Severin. Scopul: câteva hectare de pământ revendicate de ambele judeţe.
Situaţie este cel puţin hazlie la prima vedere dacă nu ar genera o serie de probleme care cu greu pot fi rezolvate. Una dintre acestea ar fi terenurile agricole ale celor câteva zeci de locuitori din comuna Topleţ, judeţul Caraş Severin – terenuri care se află în judeţul Mehedinţi. O altă problemă deosebit de gravă este aceea a unor gospodării de pe malul râului Cerna, gospodării aflate în pericolul de a se surpa din cauza malului mâncat de apele râului. Râpa a ajuns la mai puţin de un metru de imobil iar pereţii au început deja să se fisureze. În acest caz, deşi locul de casă se află în judeţul Mehedinţi, ca şi domiciliu în actele de proprietate, aceasta este trecută la comuna Topleţ din judeţul Caraş Severin.
Între Primăria din comuna Topleţ din judeţul Caraş Severin – comună aflată la ieşirea dinspre judeţul Caraş Severin şi Mehedinţi şi Primăria oraşului Orşova din judeţul vecin, de-a lungul timpului au avut loc o serie de întâlniri între autorităţile din cele două judeţe. Scopul acestei întâlniri este delimitarea clară a graniţei intre cele două judeţe şi marcarea exactă a locului legal al graniţei dintre cele două unităţi administrativ teritoriale.
De fiecare dată a fost analizată şi identificată suprafaţa de teren de câteva zeci de hectare care este disputată de primăriile Topleţ şi Orşova. La reuniuni au participat reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului şi ai Consiliilor Judeţene de la Reşiţa şi Drobeta Turnu Severin, directorii Oficiilor Judeţene de Cadastru şi Publicitate Imobiliara din Caraş-Severin şi Mehedinţi, primarii localităţilor Orşova şi Topleţ, alţi specialişti şi autorităţi locale şi judeţene.
Această problemă trenează încă din anul 1968, dată la care a avut loc ultima împărţire administrativ teritoriala a României. Atunci, Caraş Severin a ,,pierdut’’ oraşul Orşova şi intrarea in Clisura Dunării. Atunci, în urma construcţiei hidrocentralei de la Porţile de Fier şi a inundării unei mari suprafeţe de teren din oraşul Orşova, autorităţile mehedinţene de atunci au mutat graniţa rutieră dintre cele două judeţe în interiorul judeţului Caraş Severin. De aici a început un adevărat război între cele două primării, fiindcă nici una nu vrea să cedeze terenul iar acesta a devenit un fel de fâşie Ghaza.
Legat de această problemă, iată ce scrie inginerul Cornel Sturza Popovici, fost parlamentar din partea județului Caraș Severin, președintele celui mai activ ONG din partea de vest a româniei. Și atenție, d-l Sturza – Popovici chiar că este un bănățean adevărat ,,în țoalele lui” așa că nu poate fi bănuit de oarece filo-oltensime. Iată ce spune domnul Popovici pe pagina sa de fb:
,,Urmăresc cu interes dezbaterea privind revenirea, în urma regionalizării României, a Orşovei şi a Clisurii de Jos a Dunării în Banat , adică acolo unde istoric şi cultural îi este locul. Nu ştiu însă dacă această idee este una pe placul actualilor locuitori ai Orşovei iar o decizie de acest gen nu poate să le ignore voinţa. Să nu uităm că nimeni nu a pomenit că în urma regionalizării vor dispărea judeţele respectiv puterea liderilor de la nivelul judeţelor. Ori dacă este să vorbim de judeţe cred că cei din Orşova nu ar avea nimic împotrivă dacă ar fi alipiţi la judeţul Timis. Cănd vine vorba însă de judeţul Caraş – Severin un semnal de alarmă şi o întrebare obsesivă poate apărea la nivelul cetăţenilor din această parte a ţării ca dealtfel şi la nivelul cetăţenilor din judeţul Caraş – Severin şi anume: CUM UN JUDEŢ CU ATĂTEA RESURSE NATURALE A AJUNS SĂ FIE ATĂT DE SĂRAC ? De şapte săptămăni în Caraş – Severin sunt doar 7 locuri de muncă disponibile în timp ce în Timiş , Arad sau Hunedoara sunt peste 300 în fiecare judeţ. De ce nu au venit investitori serioşi în acest judeţ ? Cine i-a alungat pe cei serioşi ? Ascultandu-l pe primarul de la Orşova într-un interviu recent acesta nu părea entuziasmat de ideia revenirii Orşovei în Banat şi spunea că n-au decât să facă cei de la Bucureşti cum vor !”

Comentarii

comentarii

5 thoughts on “O ALTFEL DE DEZBATERE DESPRE ORȘOVA ȘI APARTENENȚĂ!

  1. Acest articol nu avea nici un comentariu la prima mea parcurgere, dar realitatea mi-o infirma.
    D-le Cornel S.P., ati afirmat ca CS este un judet jalnic economic, dar eu as dori un raspuns din partea dvs. la „asteptarile si beneficiile” ce le-ar aduce regiunea CARDINALA Oltenia pentru aceasta zona banateana nedorita de prim-secretari gen Frunzaverde.Pentru cei din cu totul alte zone ( inclusiv Banat )distantate de Orsova , fenomenul de „justificare” gen :sunt banatean din MH , NU TINE. Pentru majoritatea populatiei romanesti perceptia normala ,este judetul si in viitor regiunea.Oare cum se considera romanii din CV, HR sau MS cand li se spun, unguri. Termenul utilizat de banateni la adresa celor din Tara Romaneasca era de „turcaleti”,”rumani” pana in sec.19 care s-a inlocuit cu „romani”,”regateni”,tarani” pana in prezent.Respectul fata de locuitorii unei localitati, zone,provincii,regiuni, pe care ii reprezinti il demonstrezi reprezentandu-i nu expunand puncte de vedere personale. Timisoara de-a lungul deceniilor a reprezentat un pol de atractie ( cerut chiar de Monarhie ,pentru romanizarea orasului,idem Orsova in 1935 ) pentru multi din MH,GJ,DJ,VL care au mers la studii, angajati si ulterior stabiliti in capitala Banatului.Personal consider ca este injusta incertitudinea care planeaza in mintea unor politicieni care au dubii in privinta apartenentei orasului ORSOVA.Tabloidele regionale schitate de Ceausescu, cu mentorii politici actuali, sunt aproape DEFINITIVE.Pacatul situatiei este ca acesti baroni locali gen Frunzaverde, nu inteleg ca aceasta zona apartine Banatului si nu bunului sau plac.Daca ar fi un practicant al sahului,probabil ca ar incerca sa faca rocada si cu noi banatenii din Orsova.Nu ar accepta pentru ca se pare ca este ahtiat dupa …diagrama Fe-C!!!

  2. Premierul Ponta exprima un punct de vedere personal in care spunea ca modificarea hotarelor intre judetele facute de Ceausescu, ar deschide „cutia Pandorei”.In aceasta situatie inteleg ca accepta un simulacru in privinta reorganizarii tarii, doar pentru Bruxelles.In 1968,cu largul concurs al „verticalului” prim secretar Vasile Daju, Banatul a pierdut Orsova + 12 localitati(ramase 5).In 2013 mai avem unul similar : Frunzaverde, care a afirmat ca nu are nevoie de aceste localitati banatene, ele urmand a ramane in mh. Chiar asa ? . Se pare ca persoana Frunzaverde intruchipeaza fidel pe baronul local contemporan care nu admite pareri divergente, colaterale fata de cele personale.Genul acesta de personaj ar fi de dorit sa nu ne mai reprezinte.In prezent, Banatul este vaduvit de un port la Dunare, deoarece le-a pierdut in 1918 ( Panciova si Bazias prin pierderea legaturii feroviare cu Varset-Timisoara-Seghedin ),in 1968 Orsova si dupa 2000 ,Moldova-Noua. Daca in ’68 nu a existat o consultare a populatiei, un referendum in cele 6 localitati sunt convins ca ar repara aberatiile trecutului. Prin dezbateri, discutii serioase bazate pe logica economica, administrativa si respectarea tuturor factorilor ce tin de traditie, istorie , actualii factori de decizie regionali pot inclina balanta spre adevar. Nu o spun ca un banatean incisiv, dar cu ce ar putea sa ne mai surprinda Oltenia ( care va fi cea mai saraca regiune in actuala configuratie regionala ), dupa 45 de ani de administrare ? Cu nimic, absolut nimic. Desparti Orsova de Herculane si doresti turism.Am mai spus-o intr-un comentariu anterior ca regiunile istorice Banat, Oltenia, Crisana etc nu mai exista din 1968 decat teoretic.Acum sunt regiuni CARDINALE de dezvoltare care nu pastreaza hotarele istorice.
    Un sincer „BRAVO !” si „Va multumesc !” pentru Asociatia „Banatul de altadata” si d-lui Titu Bojin pentru initiativa laudabila de a reface Banatul.
    Sanatate !

  3. Ii raspund d-lui Gelu: Sunt nascut in judetul Hunedoara deci tot în viitoarea euroregiune Banat si traiesc de la 17 ani in Banatul istoric . Acum am 63. Celor care nu stiu le spun ca de doua ori populatia din judetul Caras – Severin a votat ca sunt in stare sa le reprezint interesele deci cred ca am dobandit „cetatenia” si am dreptul la opinie. Am semnat si petitia pe Internet privind dorinta mea ca aceasta zona sa se integreze din nou in Banat. Abordarea mea preluata de INFOCS tine cont insa de realitatile anului 2013 si nu de ceea ce poate multi ne dorim !
    Am sa va reproduc un raspuns transmis pefacebook unui domn din Dubova in care am detaliat ce a prezentat INFOCS:

    Marin Caramizaru Daca imi este permis, personal cred ca problema este pusa putin gresit . In primul rand nu se pune problema de a alipi Orsova la jud. Caras-Severin, ci de a incorpora acest teritoriu in regiunea Banat. In al doilea rand sa nu uitam de celelalte comunitati din Clisura, respectiv Eselnita, Dubova si Svinita, care actualmente tin de jud. Mehedinti si a caror populatie reprezinta aprox. 50% din populatia Orsovei. Localnicii din zona au o vorba : „Oltenii sunt de doua feluri, olteni nascuti si olteni facuti. Noi suntem olteni facuti !”. Deci la un eventual referendum…..!?

    Cornel Popovici Sturza Este vorba clar de o alipire a zonei la jud. Caraş Severin , …….dacă se va face ! Asa a fost de secole si m-aş bucura să se întâmple aşa! Revin însâ la ce am spus şi în mesajele anterioare. Judeţele nu dispar iar consiliile judeţene nu vor avea atribuţii mai puţine pentru că pur şi simplu nu vor baronii locali iar deocamdata deciziile lui Victor Ponta sunt rezultanta deciziilor baronilor locali. După cum văd eu ca evoluează proiectul de lege înclin să cred că vom avea în continuare doar regiuni de dezvoltare care vor avea în plus faţă de cum funcţionează ele acum o suprastructură administrativă de conducere (nu de alta dar tot mai trebuiau date niste salarii si la nivel de regiune ) al carei rol va fi de a gestiona mai coerent fondurile UE. UE ne cere regionalizarea dar la noi se doreste un simulacru de regionalizare ca sa nu se spuna ca nu vrem sa o facem iar ce se incearca acum este din nou o tentativa de a pacali oficialii de la Bruxelles care ar putea chiar sa tina pana la viitoarele alegeri locale si parlamentare. Am insa doua argumente pentru care cred ca Orsova nu va reveni la regiunea Banat. Nu mai revin la primul argument prin care spuneam ca judetul Caras – Severin este un judet jalnic care din punct de vedere economic (deci nu vorbim de cultura, tradiţii, folclor, patrimoniu natural) si a nivelului de trai nu are nimic de oferit zonei Orşova şi Clisurii de Jos a Dunării. Caraş – Severinul nu este RFG pentru RDG – ul din 89. ca sa ma fac mai bine inteles ! Al doilea argument trebuie discutat intr-un context si mai delicat. Ca sa fie alipita viitoarei regiuni Banat nimeni nu se poate prevala de realitatea istorico – culturala ca zona Orsova si Clisura de jos a Dunării a aparţinut de secole Bantatului. Realitaea anului 2013 consemnata in Constitutie cere referendum in cazul in care se da curs unei asemenea idei. Cine garantează ca asemenea „alipiri ” nu vor fi dorite la judeţele Harghita şi Covasna de către o parte din locuitorii judeţele Mureş şi Bistriţa – Năsăud pentru a crea o regiune pe criterii etnice. Şi aceştia sunt tot cetăţeni români ! Iată cum se poate ajunge la „cuie în tălpi” pe care Guvernul sigur nu şi le doreşte.

    Marin Caramizaru Da, domn profesor, dvs. aveti dreptate, eu am vrut doar sa exprim o stare de spirit din zona . Si eu cred ca se va merge pe actualele regiuni de dezvoltare, adica ptr.Bruxelles „aceeasi Marie cu alta palarie!”

  4. Cred ca trebuie sa mai puneti mana pe o carte de geografie- si asta nu pentru a face cornete pentru semintele. Cu respect va informez ca judetul HUnedoara nu este nici in Oltenia. Asta daca vreti sa acceptati realitatea, daca nu, puneti-l unde vreti dv. Aici era vb. de ,,chestii filo-oltenesti”. In plus, d-l Sturza Popovici, este mai banatean decat alti o mie de mestecatori de ciunga, dar care au ,,geală, fală și ginți de aur ” aiurea.
    Cat priveste calitatea publicatiei; lasati-i pe altii care stiu sa citeasca, eventual mai consultati si contorul si indicele de trafic. Unul dintre ele, fiindca noi ne respectam clientii si avem două contoare. Ala mic- de acolo din dreapta, de pe prima pagina. Click pe el si aveti realitatea in fata.

  5. Dl. Popovici Sturza nu este banatean, ci provine din jud. Hunedoara, deci este direct interesat in problema. Cu regret, dar sunteti cel mai slab ziar din Resita.

Comments are closed.