O incursiune în istoria alegerilor electorale de altă dată

Ultima ședință a Colegiului Prefectural a avut pe ordinea de zi o expunere inedită, un popas în vremurile de altădată ale istoriei și o expunere a modului în care s-au desfășurat diverse perioade electorale între anii 1870-1940.

Pentru că suntem în pragul alegerilor electorale, Direcția Județeană a Arhivelor Naționale Caraș-Severin a decis să expună în introducerea ședinței Colegiului Prefectural câteva documente legate de istoria județului, documente ce datează din perioada 1870 și până la momentul instaurării regimului comunist. Documentele sunt din mai multe colecții și din fondul Prefecturii județului Caraș, care a funcționat la Oravița între 1926 și 1950, celalată Prefectură se afla la Lugoj pentru județul Severin.

Printre documentele prezentate se află și un apel al generalului Traian Doda către alegătorii din Centrul Electoral al Caransebeșului, din anul 1873, precum și un program al conferinței electorale a Partidului Național Unit din Transilvania. Prezentarea documentelor a mai inclus tabele electorale, apeluri electorale specifice perioadei aminite, afișe electorale, scrise în versuri, manusrise cu poezii în sprijinul candidaților din acea perioadă, precum și o circulară cu îndatoririle președintelui unei secții de votare din perioada alegerilor din anul 1926, anul în care Comitatul Caraș-Severin se desparte în două județe, Caraș și Severin.

Un alt document inedit este și o publicație a președintelui tribunalului Oravița privind alegerile comunale din 1 iunie 1926 din Biniș și Ezeriș, dar și un manifest către satele din Valea Almăjului, Carașului și de pe Clisură, manifeste electorale cu listele de candidați, documente cu îndemnuri către cetățeni să meargă la votare pentru un trai mai bun, liste electorale, procese verbale de încheiere a unui scrutin, tot din 1926.

Toate aceste documente sunt o incursiune în viața și activitatea electorală din județ într-o perioadă a istoriei care nu poate fi trecută cu vederea.

Comentarii

comentarii