Oameni buni, protejati-i pe batrani! Metoda ,,Accidentul” face în continuare victime…

În data de 23.10.2018, ora 23.52, Poliția Municipiului Caransebeș a fost sesizată de o persoană de sex feminin, prin intermediul SNUAU 112, cu privire la faptul că bunica sa, în vârstă de 80 de ani, din Buchin, a fost înșelată de persoane necunoscute. Astfel, în aceeași zi, între orele 22.00 și 23.00 partea vătămată, în timp ce se afla singură la locuința sa, a fost sunată pe telefonul fix de o persoană de sex masculin care s-a prezentat ca fiind medic și care a înștiințat-o că fiica ei a căzut și și-a fracturat coloana. În timpul convorbirii, o altă persoană de sex feminin, care a pretins că este fiica părții vătămate, i-a cerut acesteia să pună într-o pungă și să-i trimită doctorului, printr-o asistentă, banii pe care îi avea în casă. La scurt timp după încheierea convorbirii, partea vătămată a fost sunată din nou și i s-a spus că la poartă a ajuns asistenta. Partea vătămată a ieșit, a predat punga cu o sumă de bani unei persoane de sex feminin care urcat într-un autovehicul și a plecat într-o direcție necunoscută.

Din verificările efectuate a rezultat faptul că fiica părții vătămate nu a fost implicat în nici un fel de accident.
În continuare se desfășoară cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune, faptă prevăzută și pedepsită de art. 244 Cod Penal.

Tot în cursul serii de 23.10.2018, puțin mai devreme, la ora 22.00, o altă persoană de sex feminin, tot din localitatea Buchin, a apelat numărul de urgență 112 sesizând poliția cu privire la faptul că a fost apelată de o persoană necunoscută, care i-a solicitat suma de 3000 euro și care i-a relatat că nora sa a fost implicată într-un accident de circulație. În acest caz, apelanta fost sfătuită de polițistul care a preluat apelul pe 112 să nu dea curs solicitării, aceasta rămânând cu banii în buzunar.

*********

Pentru a evita să deveniţi victima unei infracţiuni de înşelăciune, este bine să analizaţi cu atenţie informaţiile primite şi să vă puneţi câteva întrebări elementare referitoare la veridicitatea lor. Este adevărat că, din diferite motive, cum ar fi: traume fizice sau emoţionale, vocea „rudei”/„fiului”/„fiicei” care sună pentru a solicita sprijin vă poate părea schimbată, însă nu ezitaţi să cereţi amănunte referitoare la situaţia prezentată.

Înainte să acţionaţi, aveţi în vedere şi următoarele aspecte:
– În caz de accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau prin societăţile de asigurări;
– Oricine poate fi victima unui accident, rutier sau de altă natură, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală şi nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât şi autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale;
– Conform reglementărilor în vigoare, un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav este, de obicei, anunţat de persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru. Chiar dacă ar putea exista alte surse, care să transmită informaţia înainte ca aceasta să vă parvină în mod oficial, datele trebuie verificate înainte de a întreprinde orice altă activitate.
– Într-adevăr unele servicii medicale sunt furnizate contra cost, dar nu şi în cazul serviciilor medicale de urgenţă; de aceea, în nici un caz nu trimiteţi bani prin persoane necunoscute, în speranţa că îi veţi ajuta pe cei dragi – nu faceţi decât să cădeţi în plasa întinsă de infractorii care au profitat abil de naivitatea şi lipsa dumneavoastră de informare.

Pornind de la această realitate, pentru a nu deveni victime ale acestui mod de înșelăciune, fără a exclude însă diferite alte „metode” pe care le folosesc escrocii, polițiștii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin, vă mai recomandă:
• nu daţi dovadă de credulitate atunci când persoane necunoscute vă solicită sume de bani, în numele unui membru al familiei (soţ, fiu, fiică etc.) pentru rezolvarea unei probleme grave ce nu suportă amânare;
• manifestaţi prudenţă şi deveniţi suspicioşi atunci când sunteţi abordaţi de persoane necunoscute care invocă diverse pretexte pentru a vă determina să le înmânaţi diverse sume de bani;
• fiţi suspicioşi atunci când vă sunt prezentate scenarii fictive însă aparent, dramatice şi nu cedaţi argumentelor afective folosite de escroci;
• evitaţi să luaţi decizii în stări emoţionale particulare sau foarte puternice: veţi greşi… negreşit!
Ideal ar fi să nu aveţi nici un fel de comunicare cu escrocii: cu cât staţi mai mult de vorbă cu ei, cu atât creşte riscul de a fi înşelat!

Comentarii

comentarii