Obicei atipic la începutul Postului Mare – Nunta Cornilor din Rudăria din Valea Almăjului VIDEO

Cu toate că Postul Paştelui a început de câteva zile şi odată cu el încetează ori şi ce urmă de veselie colectivă, în câteva sate din Banatul Montan se păstrează un obicei de sute de ani. Este ceva mai atipic fata de ce se întâmpla în restul judeţului unde lumea s-a cumințit și a intrat în post așa cum se cuvine: în liniște și pioșenie.

Chiar dacă obiceiul și-a mai pierdut puţin câte puţin din amploare, mai sunt și sate și comune în care administrația publică se implică în păstrarea acestor obiceiuri străvechi. La Eftimie Murgu este un caz fericit unde sprijiniți de primarul Mihai Otiman  și comunitate, tinerii şi nu numai, se luptă să ducă tradiţia mai departe.

Numai că, mai exista și ,,babe neroade” care nu vor să se supună majorității și au o ultimă zvâcnire și după ce au intrat în postul mare. În primele zile ale postului, cete de tineri şi nu numai din satele din jurul Semenicului se maschează ,,în babe” şi pleacă la colindat pe la casele gospodarilor. În Valea Almăjului. la Rudăria, în prima zi din post are loc Nunta Cornilor. În prima zi din Postul mare are loc alaiul, iar în a doua se desfășoară Nunta mascaţilor.

Lunea Cornilor este o sărbătoare care celebrează înflorirea cornului, de aici denumirea de Ziua Cornilor. Copiii și bărbații însurați se maschează în diferite personaje și împreună merg prin sat să alunge spiritele rele de la casele oamenilor.
Mascații însoțiți de fii satului, umblă prin sat de la casă la casă făcând mare tărăboi. În fața caselor unde gazda îi așteaptă cu o sticlă de răchie încing un brâu în cinstea ei.
După ce se ocolește satul, alaiul de măimuci, se adună în centrul comunei pentru strigarea darurilor – ceremonie în cadrul căruia elitele satului sunt „mustrate” de față cu toți sătenii.

De teama de a nu fi spurcaţi de colindători, gazdele îi răsplătesc pe aceştia cu ţuică, cârnați, slănină şi ouă, numai să-i vadă cât mai repede plecaţi de la uşa lor. Fiindcă fiecare ,,babă” își arată talentele în ale poeziei, mai exact în recitarea creațiilor originale pline de ,,porcărele” și ,,măscării” în care este ironizată gazda, este de la sine înțeles că nimeni nu are curajul să-i refuze.
Se spune, şi bănăţenii sunt convinşi de asta, că babele au puterea de a alunga duhurile rele și blestemele din sat şi aduc primăvara şi de aceea trebuiesc primite în gospodării. Obiceiul este din bătrâni şi este specific venirii primăverii şi mai ales credinţei că oamenii vor fi feriţi de rele.

Un reportaj de Adi Neagu

Comentarii

comentarii

2 thoughts on “Obicei atipic la începutul Postului Mare – Nunta Cornilor din Rudăria din Valea Almăjului VIDEO

  1. Buna ziua! Am aflat răspunsul chiar de la dl. Neagu: Tot satul și toată Valea Almăjului și nu numai știe ca Adi Neagu este reporter și operator corespondent la infocs.ro, TVR, TVR Timișoara, Antena 1-3 și multe alte publicații online care preiau materialele sale. Doar unii dintre sătenii dv. se pare că nu vor să știe sau ignoră acest lucru. Adi Neagu își face f bine treaba, de multe ori realizează materiale și reportaje mai bune decât unii colegi profesioniști din presă. Și în plus, Adi Neagu nu este aservit politic. Asta se poate vedea din realizările sale. Și atunci, de ce este ignorat voit tocmai în satul său? De ce nu a fost contactat de nici unul dintre organizatori? Nici măcar alaiul mascaților nu a ajuns în zona dânsului. Știți ce s-a întâmplat anul trecut cu literele de foc de la Paști? Exact ca in acest an cu mascații! Știți că la fiecare ocazie sau eveniment deosebit din Almăj dl. Adi Neagu este invitat personal de către primarii sau organizatorii evenimentului? De ce alții pot și la dv. in comună nu se poate? Asta este cu adevărat interesant! Redactor șef V. Popovici

  2. Interesat de remarcat , aceiași sărbătoare din străbuni ținută în satul natal a lu domnul Adi nu are nici o însemnătate. Oare de ce ?

Comments are closed.