@Breaking newsActualitate

Obicei în ultima zi de Paşte în Târnova- tot satul a ieşit la cimitir VIDEO

Încet, încet, sărbătorile pascale se apropie de sfârşit. CU toate acestea, şi ultima zi de sărbătoare este una de o însemnătate deosebită pentru locuitorii Banatului de munte. Cimitirul din comună Târnova a fost plin de oameni veniţi la căpătâiul celor plecaţi. După ce au participat la slujba de la biserică, sătenii au pornit spre cimitirul satului. Aici, alte sute de localnici aşteptau la morminte cu coşurile pline de bunătăţi, sosirea preotului. Fiecare cu familia sa, la mormântul celor trecuți în neființă. În felul acesta a fost păstrată și distanțarea fizică impusă de normele sanitare.  
După ce acestea au fost sfinţite, împreună cu ouă roşii, au fost date de pomană pentru sufletul celor plecaţi. După ce au fost sfinţite, coşurile cu mâncare şi băutură sunt împărţite între săteni şi sărmanilor.

Obiceiul are mare însemnătate pentru comunitate şi este tratat ca atare, unele dintre femei se îmbracă în costum popular iar ceilalţi poartă hainele noi primite în dar la Paşte. Acesta este obiceiul, aceasta este tradiţia ce se păstrează aşa an de an. Aşa a fost dintotdeauna, mai puțin în urmă cu un an când din cauza măsurilor sanitare, a fost interzis accesul în cimitir.


Comentarii

comentarii