Obicei inedit de Bobotează în Valea Almăjului si la Ticvani din Banatul Montan VIDEO

Obicei inedit de boboteaza in Valea Almajului. De cum se iese de la biserică de la Liturghia de Boboteaza, oamenii merg la izvoarele Rudăricăi – râul ce trece prin localitatea Eftimie Murgu. De aici, ei iau în găleți apă neîncepută. Aceasta este dusă acasă, amestecată cu agheasmăa primită de la biserică și timp de 9 zile, este băută de toți cei ai casei la începutul zilei. Tot cu această apă sunt stropite toate încăperile casei, grajdurile, magaziile și ogoarele.

În fiecare an, câte un bărbat din comună, intră și face o mică baie în apa râului, aproape de izvoare. Localnicii spun că cel ce face acest lucru, dacă este bolnav – scapă de boală. Altii fac baia la zero grade pentru a fi sănătoși tot anul. De data aceasta, un alt localnic a făcut o baie de Bobotează…..îmbrăcat.

La Ticvani, tinerii nu s-au lăsat mai prejos decât alții din sudul țării. Doi tineri s-au aruncat în apele reci ale Carasului de unde au scos crucea aruncată acolo de preot. Ei sunt convinși că au făcut un lucru bărbătesc de care puțini sunt în stare. În plus, conform tradiţiei, ei vor fi sănătoşi tot anul după acest tratament.

Comentarii

comentarii