Nu uita ca ești român! Obiceiuri pascale la Lăpuşnicu Mare VIDEO

Credincioşii comunei Lăpuşnicu Mare, localitate din Valea Almăjului, se bucura de o tradiţie bogată în preajma sărbătorilor pascale. Până în acest an, începând cu Deniile din Săptămâna Mare, biserica ortodoxă din Lapusnic se umplea de tineri şi vrâstnici în aşteptarea Mântuitorului, dar şi a tradițiilor locale prilejuite de această sărbătoare.


În cea mai neagră zi din istoria creştinilor, Vinerea Mare, sătenii din Lăpuşnicu Mare se adunau cu mic cu mare la biserică din localitate. Femeile veneau pregătite cu flori, pe care le puneau în jurul mormântului şi pe care îl amenajează împreună cu preotul și copiii din localitate. Copiii prezenţi la biserică băteau toaca, iar doi dintre ei sunt îmbrăcaţi în Străjeri. Cei doi tineri îmbrăcaţi în Străjeri, au sarcina să păzească mormântul până la Învierea Domnului.

Ceremonia principală din această zi, este scoaterea Sfântului Epitaf din altar de către preot şi aşezarea lui pe mormântul din mijlocul biserici. Spre seară, se cântă Prohodul şi s-a înconjoară biserica o singură dată. Este o procesiune de înmormântare şi o tradiţie care se păstrează la Lăpușnic de sute de ani.

Din păcate, actulala crisă a coronavirusului, după sute de ani, a rupt această tradiție. În acest an, oamenii trăiesc din amintiri și participă la serviciil religioase din biserici, de acasă. Care pe telefon, care pe calculator sau pe televizor la Trinitas Tv, creștinii își duc tradiția și credința mai departe. Fiindcă, o să treacă și asta. Dar, omule, NU UITA CĂ EȘTI ROMÂN!

Comentarii

comentarii