Obiceiuri pascale la Lăpuşnicu Mare VIDEO

Credincioşii comunei Lăpuşnicu Mare, localitate din Valea Almăjului, se bucura de o tradiţie bogată în preajma sărbătorilor pascale. Începând cu Deniile din săptămâna mare, biserica ortodoxă din Lapusnic se umple de tineri şi vrâstnici în aşteptarea Mântuitorului, dar şi a tradițiilor locale prilejuite de această sărbătoare.

În cea mai neagră zi din istoria creştinilor, Vinerea Mare, sătenii din Lăpuşnicu Mare se adună cu mic cu mare la biserică din localitate. Femeile vin pregătite cu flori, pe care le pun în jurul mormântului şi pe care îl amenajează împreună cu preotul și copiii din localitate. Copiii prezenţi la biserică bat toaca, iar doi dintre ei sunt îmbrăcaţi în Străjeri. Cei doi tineri îmbrăcaţi în Străjeri, au sarcina să păzească mormântul până la Învierea Domnului.

Ceremonia principală din această zi, a fost scoaterea Sfântului Epitaf din altar de către preot şi aşezarea lui pe mormântul din mijlocul biserici. Spre seară s-a cântat Prohodul şi s-a înconjurat biserica o singură dată. Este o procesiune de înmormântare şi o tradiţie care se păstrează la Lăpușnic de sute de ani.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments