Ochi pentru ochi……Revoltă în rândul enoriașilor din Parohia Fizeș din Caraș Severin VIDEO

Cam acesta ar fi perceptul biblic pe care mai mulți locuitori ai satului Fizeș au decis să-l aplice în relația cu Episcopia Caransebeșului după felul în care spun dânșii că au fost tratați de reprezentanții acestei instituții de cult. Credincioșii Parohiei Fizeș din Caraș Severin au refuzat să intre în biserica satului la slujba de duminică. Motivul îl reprezintă schimbarea preotului satului la ordinul Episcopiei Caransebeș. Acesta a fost mutat la o parohie pe Valea Carașului în altă parte a județului, după care și de aici a fost dus la peste 100 de km în Valea Almăjului.

Aproape toată comunitatea din Fizeș a fost mirată de această decizie luată ,,peste noapte” și o delegație a membrilor parohiei a plecat la sediul Episcopiei la Caransebeș pentru a primi lămuriri. La Caransebeș, oamenii au fost împărțiți în două și puși să aștepte să fie primiți de cineva. Unii în sala de ședințe, alții într-un birou gol. După câteva ore li s-a transmis că nu pot fi primiți de nimeni în audiență și să lase în scris doleanțele lor.

Având în vedere că biserica și casa parohială Fizeș pr5ecum și cele 5 cimitire au fost construite de săteni prin contribuția obștii – deci este proprietatea satului, întorși la Fizeș, sătenii s-au mobilizat și fiindcă nu au fost înștiințați de decizia Episcopiei, au decis schimbarea din funcție a celor trei membrii ai Comitetului parohial aflat în funcție de zeci de ani și care știau această situație, dar nu au comunicat-o satului. În acest sens au fost întocmite actele și documentele necesare, s-au organizat ședințe cu aproape toți săteni și în proporție de 97% fostul comitet a fost demis și înlocuit cu alți săteni.

Cu actele parafate și semnate, delegația sătenilor a plecat la Protopopiatul Reșița pentru a comunica schimbările din structura Parohiei Fizeș. Doar că la Reșița, părintele protopop ar fi condiționat contrasemnarea actelor și luarea în evidență doar dacă în comitet este prins și unul dintre ,,apropiații” Protopopiatului. Unul dintre cei 3 demiși, adică.

Între timp, s-au scurs două luni de la demararea acestor demersuri – timp în care slujbele la biserica satului au fost ținute de diverși preoți delegați de părintele protopop. Cel mai grav este faptul că în acest fel, comunitatea de credincioși din Fizeș a început să se risipească. Ba mai mult, unii dintre săteni iau serios în calcul trecerea la cultul greco-catolic cult bine reprezentat în zonă înaintea venirii comuniștilor la putere când cultul a fost interzis în România.

Cei aproximativ 50 de credincioși strânși duminică în fața bisericii satului l-au întâmpinat cum se cuvine pe preotul trimis de protopop să slujească, i-au spus nemulțumirea lor după care l-au condus până la intrarea în biserică unde au rămas afară la ușă ascultând slujba refuzând intrarea în biserică. Oamenii spun că dacă mai marii bisericii ortodoxe din Banatul Montan le refuză actele și nu le recunoaște autoritatea privind partea economică și organizatorică a bisericii, atunci și ei refuză preoții trimiși de Episcopie sau Protopopiat.

Între timp, la biserică au apărut cei 3 foști membrii ai comitetului eparhial demiși de adunarea generală a satului și parohiei Fizeș. Fără a saluta pe cineva – săteni sau vecini – aceștia au intrat în biserică și au închis ușa. În aceste condiții, oamenii au plecat spre casele lor spunând că săptămâna viitoare vor merge la Mitropolitul Ioan al Banatului și dacă trebuie, la București la Patriarhia Română.

În cazul în care lucrurile nu se schimbă, ei nu exclud migrarea in corpore la cultul greco-catolic.

Materialul este realizat și în format video și conform declaraților sătenilor strânși în fața bisericii cu actele în mâini. Sfinția sa, preotul trimis de la Reșița să slujească la Fizeș și-a exprimat dorința de a nu colabora cu presa.

 

Comentarii

comentarii