Diverse

Opinii de economist – Raspunzand intrebarilor unor jurnalisti despre Bugetul pe 2018 al Municipiului Caransebes

După şedinţă de vineri a Consiliului Municipal Caransebeş, Horia Irimia – director economic al Primăriei a răspuns întrebărilor unor jurnalişti despre Bugetul pe 2018 al Municipiului Caransebeş adoptat în şedinţă respectivă.

” În 2017 am încasat din impozitele pe salarii, pe venituri ale celor ce lucrează în Oraş cca 14 milioane RON. Scăzând impozitul pe salarii de la 16% la doar 10% – printre cele mai mici din Europa – în Legea 3 a bugetului de stat pe 2018 s-au estimat din această sursă doar 10 milioane RON. Cu 4 milioane de RON mai puţin !!! Desigur că Bugetele sunt doar „estimări”, dar cred că au avut la baza nişte simulări ştiinţifice…”

„O să avem o idee mai clară despre ce înseamnă „revoluţia fiscală” pentru Bugetul nostru la sfârşitul lunii februarie,începutul lunii martie. Când vom primi de la ANAF cifrele exacte pentru impozitul pe salarii/pe venituri colectat în Caransebeş. Depinde de cum au procedat şi firmele private şi alţi angajatori publici cu includerea contribuţiilor în salariul brut. La sfârşitul lui februarie, începutul lui martie vom vedea cât s-a încasat efectiv impozit din salariile pe luna ianuarie, plătite în februarie. Pentru că în ianuarie s-au plătit salariile pe decembrie când erau alte prevederi fiscale ..”.

” Oricum,, Bugetul Municipiului este unul de mare austeritate. Pe lângă reducerea impozitului pe venit sunt şi alţi factori care nu au depins de Primărie, de Consiliul Local. Prin Lege s-au mărit salariile, prin Lege trebuie să plătim vauchere de vacanţă, prin Lege trebuie să plătim 10% din salariile şi indemnizaţiile pentru persoanele cu handicap. În 2017 aceste sume – pentru persoanele cu handicap – se plăteau INTEGRAL de la Bugetul de Stat …”

” Doar cu un credit am reuşi să realizăm proiecte de dezvoltare, investiţii. Oricum, Municipiul Caransebeş are unul dintre cele mai mici grade de îndatorare din ţară ..”

” Că suma totală, Bugetul pe 2018 este mai mic decât cel pe 2017 deoarece salariile celor din învăţământ numai sunt plătite prin bugetele locale ..”

Întrebat fiind despre promisiunile Ministrului Finanţelor Publice referitoare la bugetele locale, Irimia a afirmat

” Pentru domnul Teodorovici am o apreciere deosebită, în opinia mea fiind cea mai bună variantă a PSD pt Ministru al Finanţelor – a lucrat acolo de aproape 30 de ani, şi ca simplu funcționar, şi ca director, şi ca secretar de stat , şi a mai fost odată Ministru. . Dar când s-a elaborat şi apoi votat Legea Bugetului pe 2018 nu era dansul Ministru.. Chiar a votat în Comisie un amendament în favoarea administraţiilor locale , amendament care din păcate „a picat” în Plen … Să vedem ce modificări legislative vor apare în viitor, dar nu un ministru sau altul le aprobă, le aprobă/adopta Guvernul său Parlamentul..”

Semnează: Horia Irimia – doar atât!

Comentarii

comentarii