Pădurile din Caraș Severin jefuite ,,ca-n codru” și în 2014

Și în anul 2014 în județul Caraș-Severin pădurea a fost jefuită ca-n ”codru”.
Un bilanț al Inspectoratului Silvic pe anul 2014 arată că tăierile ilegale de arbori se ridică la 16.232 de metri cubi, față de anul 2013 unde s-a tăiat un volum de 4.500 de metri cubi.

Deși pare o diferență uriașă de la un an la altul, 10.000 de metri cubi s-au tăiat doar dintr-o pădure privată aflată în administrarea Ocolului Silvic Păltiniș. Deși această tăiere a fost descoperită abia la începutul lunii ianuarie 2014, concluzia a fost cătăierile s-au întins pe o perioadă anterioară mai lungă.

Și numărul de infracțiuni a crescut în anul 2014 față de anul anterior, de la 31 la 40 de infracțiuni, la fel și numărul amenzilor, și ca număr și ca valoare, de la 119 la 180, după cum a precizat Romel Buzescu – directorul ITRSV Caraş-Severin.

Se înregistrează totuși o scădere al volumului de material lemnos confiscat valoric. Față de 11.000 în 2013 s-a scăzut la 2.700 mc în 2014. Anul 2014 este ascendent și la numărul de sesizări penale, și la numărul de controale, totul ca urmare a unei acțiuni mai ample pe care ITRSV Caraș-Severin a desfășurat-o împreună cu Poliția și cu cei de la Direcția Silvică.

Cel mai mare volum de arbori tăiați ilegali sunt înregistrați în cadrul primăriilor unde pădurile nu sunt păzite și unde primarii refuză să încheie contracte de administrare.

Cei de la ITRSV au făcut demersuri în acest sens împreună cu Prefectura, precum și numeroase acțiuni împreună cu Poliția în speranța că primarii vor încheia contracte de administrare ale pădurii pentu a putea fi păzite. Edilii preferă să plătească amenzi pentru neîncheierea acestor contracte plângându-se că valorile pentru contractele de administrare sunt prea mari pentru bugetele lor.

Comentarii

comentarii

2 comentarii la „Pădurile din Caraș Severin jefuite ,,ca-n codru” și în 2014

  • 9 martie 2016 la 7:41
    Permalink

    da domnilor!la ocolul sivic otelu rosu e mai bine? sint toti pe mina cu politia primarile cel putin obreja pe virciorova este dezastru!

  • 28 ianuarie 2015 la 13:20
    Permalink

    Contractele sunt prea mari?! Acum se fura mai cu perdea, adica noaptea.In noaptea cand se cara lemne nici primaria nu da drumul la iluminatul public si trec masinile si tractoarele nu goale.Dimineata se duc la Remetea Pogonici dupa tigani taie ziua si noaptea cara. Politia ce face? Au taiat si ras tot ce sa putut desi paznicul exista da e cu ei pe felie.ANCHETA?

Comentariile sunt închise.