PĂDURILE VIRGINE ȘI ARIILE NATURALE STRICT PROTEJATE AU NEVOIE DE O LEGISLAȚIE STABILĂ ȘI COERENTĂ

București, 22 martie 2018

Către: Ministerul Apelor și Pădurilor

În atenția domnului Ioan DENEȘ, ministru al apelor și pădurilor

Stimate domnule ministru,

Atitudinea duală de care faceți dovadă în chestiunea proiectului de modificare a legii 51/2006, a serviciilor comunitare de utilități publice, care permite degradarea pădurilor virgine și a zonelor de protecție strictă și integrală pentru a fi amenajate rețele de utilitate publică, este dezamăgitoare.

Vă numărați printre coinițiatorii acestui proiect de lege[1], care la articol 5, aliniatul 15, din forma adoptată de Senat, permite distrugerea ultimelor oaze de biodiversitate din România[2].

În acest moment proiectul de lege se află în dezbatere la comisiile de specialitate din Camera Deputaților, camera decizională. Agent Green a luat la cunoștință cu regret asupra poziției oficiale pe care Ministerul Apelor și Pădurilor a avut-o la solicitarea Comisiei de Industrii din Camera deputaților României.

Este regretabil faptul că Ministerul Apelor și Pădurilor încearcă să mute discuția dinspre salvarea biodiversității și a zonelor de protecție strictă (0,73% din suprafata României) înspre Studiul Pin Matra și absența unor documente, asta în condițiile în care Statul Român nu a fost capabil din 2003 și până în prezent să vegheze asupra integrității acestor bogății, pe care le-a moștenit de la strămoși, și să creioneze o lege pentru protecția pădurilor primare.

Nu este suficient să ne lăudăm că România ar deține 2/3 din pădurile virgine la nivel european, dar să nu fim în stare să identificăm aceste suprafețe de teren și să le protejăm de intervențiile forestiere.

Domnule ministru, aliniatul 15, din articol 5 al proiectului de lege votat de Senat, nu face referire strictă asupra pădurilor inventariate în studiului Pin Matra, ci are un impact major asupra tuturor ariilor naturale protejate din țara noastră. Câte mai sunt în România. Cifrele oficiale nu sunt încurajatoare însă – suprafața ocupată de ariile strict protejate la nivel național este de numai 0,73% din teritoriul României.

Am observat cu regret faptul că poziția Ministerului Apelor și Pădurilor, instituție pe care dumneavoastră o conduceți, a fost de a identifica și inventaria articolele de lege care permit exploatări în interiorul ariilor protejate și pădurilor potențial virgine sau cvasi-virgine. Este dezamăgitor că în cele două pagini înaintate Comisiei de Industrii din Camera Deputaților nu se face nicio referire la actele normative +n vigoare öi care ar fi dublate abuziv prin acest proiect legislativ. Nu menționează OUG 57/2007, articolele 27 și 28[3], un act normativ care permite în limitele legii derogări de la directiva europeană pentru a se realiza și moderniza infrastructură de interes național sau comunitar, doar după realizarea unor studii de evaluare și obținerea unor avize de la autoritățile competente.

Natura, biodiversitatea și societatea civilă din România, pentru a prospera și evolua în armonie și respect reciproc, au nevoie de un cadru legal coerent, stabil, transparent, dar mai ales de viziune și predictibilitate. Dublarea legislației și promovarea unor proiecte legislative, care s-au născut fără consultarea autorităților competente, nu fac decât să creeze situații conflictuale inutile și posibilitatea derulării de abuzuri și derapaje într-un cadru social și de mediu suprareglementat și deja bulversat de interesele unor grupuri.

De asemenea, domnule ministru, vă asigurăm de faptul că Agent Green este un susținător al dezvoltării durabile a comunităților din România, dar într-un echilibru și evident respect față de biodiversitate și natură. Dialogul trebuie să se bazeze pe principiul transparenței și al spiritului constructiv, nu al atitudinii duale și prin declarații și atitudini contradictorii.

Vă reamintim faptul că în data de 29.01.2018, propus fiind la portofoliul de Ministru al Pădurilor ați declarat în fața comisiilor reunite ale Palatului Parlamentului că, cităm – “pădurile virgine şi cvasi-virgine sunt ca o familie în care străbunicii, bunicii, copiii, nepoţii şi părinţii sunt împreună. Pădurile virgine sunt acele păduri în care nu s-a mai intervenit de către om prin exploatări și alte operaţiuni”[4].

Ariile naturale protejate din România, domnule ministru, au nevoie de o legislație clară, definită, care să asigure conservarea și protecția pe termen lung. Au nevoie de decizii clare, asumate și nu de discursuri înflăcărate susținute în momente cheie pentru sensibilizarea auditoriului. Pentru a dăinui peste generații și pentru ca urmașii noștri să se poată bucura de biodiversitate și sălbăticia din pădurile României, ariile naturale au nevoie de o protecție reală.

Motivul pentru care susținem acest lucruri este că spre surprinderea noastră, cu doar trei luni înainte de acest discurs înflăcărat v-ați exprimat susținerea și ați semnat în calitate de coinițiator proiectul de modificare a legii 51/2006 a serviciilor comunitare de utilități publice, care permite distrugerea acestor păduri virgine.

Articolul 5, aliniatul 15, conține prevederi care contravin flagrant legislației naționale și comunitare de mediu și care permit dezvoltarea și modernizarea de rețele de utilitate publică în zonele de protecție strictă și integrală, în Parcurile Naționale și Pădurile Virgine și Cvasivirgine, sau cele care respectă criteriile pentru a fi introduse in Catalogul Național.

Domnule ministru, este regretabil și faptul că deși ați fost prezent la dezbaterile și votul din plenul Senatului în data de 21.02.2018, ați ales tăcerea complice[5], în loc să sancționați cu un vot negativ acest proiect legislativ. Site-ul oficial al Senatului și voturile dumneavoastră, pentru proiectele legislative supuse dezbaterii și votării anterior[6] și ulterior[7] proiectului de modificare a legii 51/2006, arată că ați fost prezent în Sala de plen și nu v-ați exprimat votul!

 

Salutăm însă poziția ministrului mediului în ceea ce privește proiectul de modificare al legii 51/2006, care la aliniatul 15, articol 5 permite distrugerea zonelor de protecție strictă și integrală și a Padurilor Virgine și Cvasivirgine din România și  conține prevederi care contravin legislației naționale și comunitare de mediu.

Răspunsul Ministerului Mediului, către aceeași Comisie de Industrii din Camera Deputaților, face o trecere în revistă a tuturor proiectelor de dezvoltare de rețele de utilitate publică la nivel național și demontează discursul populist al celor care au susținut că Ariile Naturale Protejate constituie o frână în calea dezvoltării comunităților din România.

Mai mult decât atât, oficialii ministerului mediului au precizat că propunerea legislativă nu este justificată pentru că la nivel național nu există proiecte blocate din cauza zonării interioare a parcurilor naționale și naturale (zone de protecție strică și zone de protecție integrală). Conform anexei atașată la răspunsul Ministerului Mediului către președintele Comisie de Industrii din Camera Deputaților, toate investițiile au primit aviz din partea autorităților de mediu în județele Caraș-Severin, Mehedinți, Alba, Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Dâmbovița, Harghita, iar în Prahova proiectul este în etapa de revizuire.

În virtutea legislației naționale și comunitare de mediu, oficialii ministerului atrag atenția că adoptarea articolului 5, aliniatul 15, poate declanșa inițierea unei proceduri de infringement, România riscând amenzi de milioane de euro.

Domnule ministru Deneș, luând în calcul aspectele pe care vi le-am supus atenției, AGENT GREEN vă solicită să vă retrageți public susținerea proiectului de modificare a legii 51/2006, aflat în acest moment în dezbatere la Camera Deputaților.

 

 

[1] https://www.senat.ro/legis/PDF/2018/18L052EM.pdf

[2] https://www.senat.ro/legis/PDF/2018/18L052FS.pdf

[3] http://www.mmediu.ro/beta/wp-content/uploads/2012/08/2012-08-08_legislatie_protectia_naturii_oug57din2007regimariinaturaleprotejate.pdf

[4] https://www.agerpres.ro/politica/2018/01/29/denes-padurile-virgine-sau-cvasi-virgine-o-familie-in-care-strabunicii-bunicii-copiii-nepotii-si-parintii-sunt-impreuna–45130

[5] https://www.senat.ro/VoturiPlenDetaliu.aspx?AppID=0dbec1e1-eba8-499a-9ce9-59ff38bf074a

[6] https://www.senat.ro/VoturiPlenDetaliu.aspx?AppID=4c8a815b-d350-4a0d-a501-889b489c04a4

[7] https://www.senat.ro/VoturiPlenDetaliu.aspx?AppID=ab38abe5-96e0-4c5e-ac81-c1a07fc700e1

Comentarii

comentarii