Până la Sfântul Dumitru românii trebuie să pună varza la murat VIDEO

Este varză din belşug în pieţe, iar gospodinele și-au luat tovarășii de viață și au plecat după varza de murat. Acum este vremea să pui varza la acrit. La Sfântul Dumitru, varza costa între 1,50 și 3 lei kg. Acum, prețul a ajuns deja  la 1,5 lei și dacă se pune frigul, prețul va scădea și mai mult.

Varza este la mare căutare în aceste zile în piețele din Reșița. Iar producătorii se laudă cu o producșie bună însă spun că simt lipsa cumpărătorilor chiar dacă prețurile sunt aceleasi ca și anul trecut. Cumpătătorii pot alege varză de Fârliug, de Belinț sau de Mehedinți. 

Daca vrei sa ai la Craciun varza murata, pentru sarmale, este timpul sa faci un drum prin piata si sa te aprovizionezi cu niste verze albe, de-ale noastre. Varza romaneasca are foaia verzuie, cruda si cu nervure groasa spre cotor,  Căpățâna tuguiata sau usor turtită și nu trebuie să aibă mai multe de 2,5 kg. Ca să țină bine, cumparam verze bine coapte, cat mai de curand recoltate din camp.

Fie că este de la Fârliug, Belinț, sau de prin localitățile din Mehedinți varza este la mare căutare în aceste zile în piețele din Reșița. Producătorii au venit cu varză de toamnă numai bună de pus la butoi. 

Tot esti in piata, cumpara si vreo 2 legaturi de marar uscat, cu tulpini mai groase si palarii immense cu cât mai multă sămânță, ca sa iasa varza mai aromata. Și dacă vă place, cumpărați și un stiulete de porumb. Daca nu ai acasa, intra in magazinul de la coltul strazii si ia niste boabe de piper, niste boabe de mustar si niste foi de dafin.

Cum alegem varza? În primul rând, atenție la melci și larvele de fluturi sau ouăle depuse. Prima dată alegem varza de la piață: cu foaie subțire, o rulăm cu palma să se facă sul fără a se rupe.

Fiecare gospodină are rețeta ei după care pune varza la butoi, însă importat este ca varza să aibă frunza subțire astfel încât sarmalele să fie împăturite ușor.

La două zile după ce ați pus-o la butoi, trebuie să vânturaţi varza o dată la două zile şi ţineţi butoiul la temperatura camerei, ca să fermenteze.  După aproximativ două săptămâni, când a început să se acrească bine, butoiul cu varză se acoperă bine și se scopate la loc rece. Dacă vreți dizolvaţi în puţină zeamă din butoi plicul de conservant şi turnaţi-l peste varză, ca să nu prindă floare. Mutaţi apoi butoiul la rece şi din când în când vânturaţi varza.

 Pentru a păstra zeama limpede tot timpul, introduceţi apoi în butoi, cât mai adânc, un furtun mai subţire şi suflaţi în el câteva minute.

Prețul unui kilogram de varză variază între 3 lei și poate ajunge și până la 1,5 lei în funcție de calitate.

Comentarii

comentarii