Pandemia și suferința unei națiuni! Societatea românească se pregătește să treacă prin cel mai greu test al istoriei

Societatea românească – cel mai greu test al istorie. În urmă cu trei săptămâni urmăream împreună cu mai mulți prieteni situația din Italia. Râsete, glume și multă ignoranță simțită de societatea românească ne încurajau să trăim cu speranța că noi suntem speciali și feriți de ce vedeam acolo. Mulți prieteni îmi arătau pe facebook o imagine calmă și relaxată a Italiei cu italieni ce se plimbau veseli prin piațetele din Bergamo și Milano. Nu ne gândeam atunci că stilul nostru de viață o să fie afectat iar societatea pe care o știm se poate schimba așa radical.
Sistemul nostru șubrezit ne-a dat de multe ori mirajul în această eră post-decembristă că suntem în siguranță, că suntem protejați în fața oricărui pericol, însă am rămas mereu aceeași naivi cărora le-a trecut glonțul pe la ureche.


Timpul nu ne așteaptă, iar România a călătorit prin acest deșert de iluzii asemenea unui om disperat ce caută să își salveze viața. Și ne-am înșelat, iar concret această pandemie pare să scoată doar ce e mai rău din sistemul instituțional românesc pus la pământ de corupție și interese meschine.
Nu dau lecții nimănui, dar cu greu îmi aleg cuvintele atunci când știu că sunt medici în spitale care intră dimineața în tură și nu știu ce va urma, că sunt români ce deja au început să își cheltuiască puținul agonisit în viață pentru a supraviețui și cel mai important că sunt oameni care vor să schimbe ceva prin gesturi mărunte dar sunt înghițiți de indiferența autoritățiilor și a celor din jurul lor.


În plină criză datorată Pandemiei facem inventarul spitalelor din România și aflăm că pe teritoriul țării funcționează 425 de spitale de stat. De 30 de ani nu am mai făcut nimic, a fost mai important să organizăm chermeze, să ne prefacem că facem drumuri sau alocăm bani pentru investiții fără rost pe care nu vreau să le mai enumăr. Într-o oarecare măsură specialiștii ce îi mai avem știau că într-o posibilă situație de criză nu o să fim deloc pregătiți, însă ceea ce ne distruge în aceste zile este minciuna. Cazul Spitalului Județean Suceava arată încă odată ce fel de oameni sunt puși în funcții cheie să aibă grijă de semenii lor. Conducerea de acolo și-a arătat limitele iar din cauza lor 70 de cadre medicale și personal auxiliar din unitate a fost infectat. Mai mult de 100 de pacienți au fost depistați pozitiv, iar nouă persoane au decedat în trei zile.


Societatea românească – cel mai greu test al istorie. Superficialitatea merge mai departe chiar în Vestul țării unde la Spitalul din Arad ca măsură de protecție în lipsa echipamentelor medicii ce luptă cu virusul și-au pus saci menajeri la picioare. Odată ce personalul medical din Arad a început să intre în panică au început să iasă la lumină o serie de greșeli ce pun în pericol sănătatea cadrelor medicale și pacienților .Acum Spitalul din Arad este într-un amplu proces epidemiologic iar zilele următoare o să știm cu siguranță dacă și aici a fost aleasă minciuna ca și armă de prevenție împotriva funcției ocupate. La spitalul din Lugoj ne lovim de o situație destul de asemănătoare după ce trei persoane au fost depistate pozitiv iar altele sunt în curs de testare. Ca situația să devină și mai gravă Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara a anunțat astăzi într-un comunicat oficial că nu va mai primi cazuri de COVID din județele învecinate.

Astfel județele Hunedoara, Arad și Caraș-Severin se vor descurca cum vor putea dacă numărul de cazuri va crește în următoarele zile. La acest haos necontrolat putem adăuga lipsa de echipamente de protecție pentru personalul medical și auxiliar, dar și un număr redus de paturi pentru secția de terapie intensivă la nivel național. Cireașa de pe tort a fost pusă în această dimineața de demisia neașteptată a Ministrului Sănății, Victor Costache. Luptăm în acest moment cu medici și personal auxiliar în prima linie protejați necorespunzător și expuși infectării în orice clipă. Suntem ca și Armata Poloneză, ce a atacat blindatele germane pe cai la începutul celui de al II-lea Război Mondial.

Românul de rând stă izolat în casă de aproape o săptămână, sau încearcă să se păcălească singur cu asta. Fie că e tânăr, sau are părul cărunt, fie că e în izolare, carantină sau pur și simplu pe jumătate șomer, românul rămâne veșnic un călător, un explorator care pare să fie lovit în aceste zile de această distanțare socială cerută de Guvernul României. Suntem un popor apropiat ce nu pare să înțeleagă pericolul la care se expune.

Societatea românească – cel mai greu test al istorie. Astfel, în decurs de câteva zile internetul și televiziunile rulează știri,care arată inventivitatea și inconstiența cetățenilorr în timp de criză. Un bătrân din Botoșani a devenit vedetă pe Facebook după ce a stat ascuns de poliție mai bine de o oră după un bloc pentru a putea ieși să se plimbe. Un tânăr din Neamț și-a rupt piciorul după ce a sărit de la etajul 1 din carantina instituționalizată în care se afla. Un bărbat din Deva a fost fugărit de poliție și încătușat pentru că a refuzat să se legimiteze. Acesta a motivat la final ca mergea să plătească chiria. Alți conaționali pleacă cu peștele în mașină la plimbare sau cu pisica 30 de kilometri depărtare de locuință ca să fenteze măsurile impuse de Ordonanța Militară recent aprobată. Cu râsete și puțină rușinare, o doamnă dintr-un sat de pe lângă București, îi anunță pe jurnaliști că dacă poartă mască se aburesc ochelarii. În urmă cu câteva zile, în Reșița, am remarcat o angajată dintr-un centru comercial, care scana produse și număra bani fără a avea un minim de protecție cerut. O preocupau unghiile proaspăt gletuite și chicotea cu o colegă de situația actuală încurajând mai mulți seniori să stea liniștiți că e doar o simplă răceală.


În scurt timp nu o să mai avem capacitatea să luăm decizii, iar ceea ce acum ține de săptămâni, se va prescurta în zile și mai apoi în ore. Paturile de la terapie intensivă și așa puține la număr, vor deveni ultima barieră dintre viață și moarte pentru cei mai mulți vârstnici și nu numai. Acei români ce astăzi îngroașă rândurile pe internet cu conspirații și dezinformări, sunt tot acei români care vor privi fără speranță când barca va începe să se scufunde.


Societatea românească – cel mai greu test al istorie. Scenariul spre care ne îndreptăm ținând cont de situația actuală este simplu. În următoarele săptămâni, cazurile de infectare se vor dubla, iar testarea în masă a populației, va deveni singura soluție. Spitalele din marile orașe ale României or să fie neîncăpătoare de infestați, iar pe lângă ei, se adaugă și persoanele, care oricum au afecțiuni ce necesită tratament în spital. Centrele de recoltare sanguină or să fie la pământ, pentru că oamenii și așa puțini care donau vor fi panicați sau bolanvi. Vorbim astăi de 173 de infectări ale personalului medical și auxiliar, număr ce se poate dubla sau tripla în următoarea perioadă. Să nu uităm că pe lângă medici, avem pe străzi oameni din MAI și MAPN, care odată infestați în număr mare, nu vor mai putea asigura siguranța cetățenilor.

Economia de consum pe care ne-am axat în ultimii ani își arată limitele. Surse oficiale spun că aproape 200.000 de români au intrat în șomaj tehnic. La această cifră se vor adăuga în scurt timp încă aproape 200.000 de persoane, plus o parte din diaspora venită acasă, care din previziunile specialiștiilor, va număra undeva la aproape un milion de oameni.

În primă instanță o să ne trezim în țară cu două milioane de șomeri. O să fim într-un colaps economic mai grav decât în 2008 dacă Guvernul nu va veni cu măsuri sigure pentru salvarea afacerilor mici și mijlocii. Băncile sunt expuse, iar dacă nu facem nimic, o să ajungem stăm la mâna multinaționaleleor și asta dacă acestea vor mai rămâne în România.

Scenariu apocaliptic din economie este prevăzut de toți specialiștii și analiștii, care au tras semnalele de alarmă de ani buni, însă nimeni nu i-a băgat în seamă.

Societatea românească – cel mai greu test al istorie. Învățământul suferă în aceste zile, chiar dacă aparent lucrurile par să fie sub control. Cursurile online – ca măsură luată de Ministerul Educației pentru a nu se pierde anul școlar și universitar, pare să dea roade în unitățile de învățământ unde toți s-au mobilizat exemplar. Ruptura o să vină în mediul rural în scurt timp, iar copilașii de la sate, or să piardă cursa învățării în următoarea perioadă pentru că nu toți au acces la internet. Vorbim de tineri ce deja lucrează cu ziua și au lăsat școala pe plan secund, însă nimeni nu o spune oficial.

Situația se înrăutățește, iar cel mai probabil, Ministerul nu are o strategie pentru această criză, cum nu a avut o strategie pentru învățământ nici în ultimele trei decenii. Premizele nu sunt bune, iar cel mai afectat, o să fie viitorul tinerilor care vor trebui să reconstruiască societatea românească după această criză ce va lăsa urme adânci.

Speranța vine de la acei puțini români din organizații ce fac voluntariat și s-au mobilizat exemplar în aceste săptămâni. Sunt doar o mică insuliță de lumină într-un ocean de probleme, frământări sociale și economice. La orizont se vede furtuna, iar arca națiunii noastre, este bandajată artificial cu promisiuni și măsuri ineficiente. Înainte ca Pandemia să distrugă România, sunt șanse mari să ne frângem singuri și să cădem definitiv într-o societate primitivă bazată doar pe supraviețuire.

Societatea românească – cel mai greu test al istorie. Pandemia și suferința unei națiuni!

A consemnat Alex Horvath – Jurnalist

Comentarii

comentarii