Pe urmele familiei regale a României – Vila Regelui Ferdinand și a Reginei Maria de la Anina VIDEO

Cu siguranță că mulți dintre cei ce vor citi aceste rânduri și vor urmării materialul realizat de infocs.ro, nu știați că la Anina, la nici 50 de km de Reșița, se afla o construcție deosebită, o vilă care are multă istorie prinsă între pereții ei maiestuoși. De fapt, la Anina încă mai există câteva clădiri emblematice, adevărate opere de artă arhitecturală și care încă mai păstrează din măreția vremurilor apuse. Toate au statut de vilă și una dintre cele mai cunoscute este Vila Ferdinand.

Aceasta este vizibilă si de pe DN57 de pe partea cealaltă a văii și a fost construită în apropierea puțului 1. Acesta era punctul central al Minei Anina – locul în care încă mai există unele părți componente din mașina de extracție ce funcționa cu abur, mașina similară celor cu care a fost echipat și pachebotul Titanic. În anul 1989 aceasta era încă în funcțiune, dar asta este altă poveste.

Vila era locuința de serviciu a inginerului șef și a directoriilor minei. Data exactă a construcției sale nu este cunoscută și a fost construită între anii 1870-1880. În anul 1926, Regele Ferdinand și Regina Maria au făcut o vizită în zona Oravița – Anina și au locuit câteva zile în vila ce urma să-i poarte numele. Familia regală și suita au vizitat Puțul de extracție nr. 1, cel mai mare al minei Anina și după terminarea programului au servit masa la vila ce se afla la nici 300 de m distanță.

Va urma

Comentarii

comentarii