Peisaj de basm pe DN57B – Obiectivele turistice din Cheile Minișului s-au împodobit cu țurțuri de cristal VIDEO
Cine nu știe cum arată Cascadele Bigăr și Cârșa, Lacul Gura Golumbului și Cheile Minișului stâncile de pe marginea DN57B împodobite cu podoabe de cleștar, țurțuri imenși și gheață cât vezi cu ochii, poate face o excursie de sfârșit de săptămână în Valea Almăjului din Caraș Severin. Românii știu cum arată Cascada Bigăr pe timp de vară, cu razele soarelui strălucind printre perdelele de apă, dar prea puțin sunt aceia care au văzut aceste minuni ale naturii după valul de ninsori și ger din ultimele zile. Pe clopotul de calcar al Cascadei Bigăr și pereții Cascadei Cârșa, s-au format primii țurțuri.
Dar cele mai frumoase imagini de oferă peretele de stâncă ale Cheilor Minișului. Gerul a creat un adevărat palat de cleștar pe malul apei, la nici 100 de metri de Cascada Bigăr. Suflarea rece a iernii, învăluie pereții de pe stâncă și îi transformă în coloane de cristal. Un minunat Regat de Gheață, așteaptă să fie admirat de trecători.
Cei care trec în această perioadă prin zonă, rămân facinați de frumusețea ce o oferă natura în aceste zile când temperatura este cu mult sub zero grade.
Acestora li se adaugă peisajul de la Lacul Gura Golumbului. Turiști care-și propun să admire Cascada Bigăr, se pot opri în drumul lor pentru a-și încânta priveliștea și la Lacul Gura Golumbului. Toată apa este înghețată, transformând totul într-un imens patinoar natural. Gura Golumbului este un lac de acumulare, lac construit în anii 80 pentru a alimenta cu apă termocentrala Crivina de la Anina, lac realizat pe Valea Minișului, pe Râul Miniș.
Toate aceste perle de pe marginea DN57B, îți lasă impresia că zona este poarta de intrare în lumea basmelor. Și unde mai pui că toate aceste minuni, pot fi văzute…..și din mașină. Dacă aveți de gând să mergeți să vedeți cu ochii voștri această poveste de iarnă, este momentul să o faceți cât mai repede. Nu de alta, dar meteorologii anunță o încălzire bruscă a vremii. Dacă nu, vă puteți încânta ochii cu imaginile realizate de colegul Adi Neagu, cel care a și realizat acest reportaj. În ultimii ani, Adi, prin reportajele făcute, a reușit să scoată ținutul almăjenilor din anonimat. Mulți au aflat pentru prima dată că mori pe apă nu sunt doar la Rudăria, că Valea Almăjului are nenumărate asemenea minuni ale tehnicii populare. De la Adi au aflat de ,,cornii” de la Bania, de la Rudăria, de la Prigor sau de literele de foc din noaptea Învierii de la Lăpușnicu Mare. Tot Adi Neagu ne-a purtat în grădina lui Moș Crăciun, ne-a arătat atâtea și atâtea obiceiuri și tradiții populare din Valea Almăjului. De la făcutul răchiei la cazan și până la mersul cu preotul prin casele almăjenilor.
Un reportaj de Adi Neagu.
One thought on “Peisaj de basm pe DN57B – Obiectivele turistice din Cheile Minișului s-au împodobit cu țurțuri de cristal VIDEO”
Comments are closed.