Pentru grădina dv: Iasomia (lamaita) si secretele cultivarii ei

iasomie-arbust-decorativIasomia este un arbust rigid, cu un miros citric, cu flori albe care apar la finele primaverii sau inceputul verii. Acest arbust este extrem de apreciat pentru parfumul sau, fiind perfect de plantat langa o alee din curtea sau gradina casei. Florile albe si delicate dureaza destul de mult.
Iasomia are flori albe duble, atractive, cu un miros extraordinar ce impanzeste locul la finele primaverii – inceputul verii. Ca sa plantezi iasomia, alege un loc insorit, ca sa fii sigur ca vor iesi multe flori. Trebuie sa retii ca acest arbust are nevoie de mult spatiu, pentru a creste si a se raspandi.
Desi tolereaza o varietate de soluri, se dezvolta cel mai bine in locuri ce se dreneaza bine. Il poti folosi ca arbust de fundal. Trebuie doar sa te asiguri ca este plantat intr-un loc de unde te poti bucura si tu de mirosul sau dulce. Iasomia poate fi plantata in grupuri, pe post de gard viu, sau individual, in gradina ta.
Plantarea si ingrijirea iasomiei
Poti pune in gradina plantele crescute in containere, din primavara pana in toamna. Pregateste locul de plantare utilizand o furca pentru a afana pamantul, apoi sapa o groapa de 30-40 de centimetri adancime si pune inauntru ingrasamant natural, pe un strat de 5-10 centimetri grosime. Groapa trebuie sa aiba de doua ori diametrul recipientului in care a stat planta pana acum.
Scoate cu atentie planta din recipient si plaseaz-o in asa fel incat radacina sa fie aproximativ paralela cu nivelul solului. Apoi umple cu grija groapa cu pamant, de jur-imprejurul radacinii. Uda din belsug baza arbustului imediat dupa plantare.
Curatarea atenta si periodica a crengilor de iasomie o va ajuta sa se dezvolte mai viguros. Nu uita ca aceasta planta poate fi folosita cu succes la amenajarea peisajului din gradina casei tale si, cu cat vei avea mai mult grija de ea, cu atat iti va aduce mai multe satisfactii.
Iasomia atrage si insectele, nu doar privirile!
Datorita faptului ca iasomia este plina de nectar, aceasta atrage diverse insecte, insa in special fluturii. Astfel, in timpul sezonului cald, vederea iti va fi incantata nu doar de aspectul acestui arbust, ci si de fluturii care vor zbura din ramura in ramura, pentru a se delecta cu nectarul sau. Pe langa fluturi, iasomia mai atrage albine si chiar viespi. Astfel, nu strica sa fii atent daca te afli in apropierea arbustului sau daca decizi sa il cureti.
casadex.ro

Comentarii

comentarii