Pericol major de poluare pe Dunăre – Barajul flotor de la Coramnic s-a rupt – Mii de pet-uri și deșeuri aduse de Cerna și Belareca riscă să ajungă în Dunăre

Operațiunea de curățare a râului Cerna se desfășoară cu dificultate. Pericol major de poluare pe Dunăre – Barajul flotor de la Coramnic s-a rupt – Mii de pet-uri și deșeuri aduse de Cerna și Belareca riscă să ajungă în Dunăre. În cursul nopții, barajul flotor din amonte de podul de la Coramnic a cedat în urma presiunii deșeurilor și a buștenilor de mari dimensiuni veniți din amonte. Acesta fusese montat de Administrația Bazinală de Apă Banat cu scopul de a opri pet-urile de mici dimensiuni și materialul lemnos să ajungă în aval. O parte din deșeurile acumulate și transportate în ultimele de zile de viituri curg spre Dunăre și spre acumularea Porțile de Fier. Din acest motiv, operațiunea de curățare a râului Cerna este îngreunată.

Echipele Administrației Bazinale de Apă Banat (ABA Banat), împreună cu cele ale Administrației Bazinale de Apă Jiu (ABA Jiu) – Sistemul de Gospodărire a Apelor Mehedinți au ajuns deja în zonă și colectează pet-urile de pe maluri și din cursul de apă. Operațiunea se efectuează manual, din barcă.

Pentru că materialul lemnos curge în aval, intervenția cu utilajul grefier sau colectarea lui manuală, din bărci, devine imposibil de efectuat din punct de vedere tehnic. Materialul lemnos va fi oprit la grătarele de la acumularea Porțile de Fier și va fi colectat prin greblare de către S.C. Hidroelectrica S.A., compania care are în administrare lucrarea. Nu este pusă în pericol funcționarea hidrocentralei.

Acțiunea este organizată, din surse proprii, cu utilajele și materialele de intervenție din dotare. La aceasta participă 26 de angajați, dintre care 15 provin de la cele trei formații de lucru (din Herculane, Caransebeș și Moldova Nouă) din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin (ABA Banat) și alți 11 de la două formații din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Mehedinți (Topolnița și Mehedinți).

Formațiile de lucru vor rămâne în zonă până la finalizarea acțiunii, care va dura cel puțin trei zile.

Comentarii

comentarii