Pericolul din ,,sticlele” din plastic – La ce trebuie să fii atent când cumperi apă
Cât de multe ştii despre riscurile pe care ţi le asumi atunci când cumperi diferite sticle de plastic de apă? Şansele sunt foarte mari ca până acum, nimeni să nu îţi fi spus mici detalii care să te ajute să alegi varianta cel mai puţin dăunătoare pentru sănătatea ta.
Legea spune că informaţia despre plasticul în care sunt depozitate anumite mâncăruri sau lichide trebuie să se afle la îndemâna celui care cumpără. Această informaţie este extrem de importantă, mai ales din cauză că foarte multe recipiente din plastic conţin chimicale grele care pe termen lung afectează grav corpul uman.
Tipul plasticului din care sunt făcute recipientele este indicat de forma şi mai important de cifra din formă… aşa ca mai jos:
Bine bine, dar ce înseamnă de fapt triunghiurile astea cu cifrele lor?
PET sau PETE
… este cel mai folosit tip de plastic în industria de consum şi din el sunt făcute sticlele de apă minerală sau plată, sticlele pentru anumite sucuri cât şi unele recipiente de alimente cum ar fi sticlele de lapte sau iaurt. Acest gen de plastic este clar de unică folosinţă. Dacă încercăm să refolosim după ce am consumat ce se află în el există riscul foarte mare de contaminare cu bacterii. Aceste recipiente pot elibera în apă sau alimente metale grele care au un efect negativ asupra balanţei noastre hormonale. Plasticul PET se decontaminează foarte greu iar o curăţare eficientă necesită chimicale grele, dăunătoare.
HDP sau HDPE
… este folosit în principal pentru butoiaşele de lapte, recipientele de detergent lichid, sticlele de ulei, jucării şi unele din plasele din comerţ. Acest tip de plastic este cel mai puţin dăunător deoarece nu eliberează nici un fel de chimicale. Specialiştii din acest domeniu recomandă căutarea acestor sticle din plastic atunci când cumpărăm apă deoarece sunt în mod clar cele mai sigure (şi prin urmare, conţin apa cea mai curată).
PVC sau 3V
… este un plastic moale şi flexibil folosit cel mai des la producerea celofanului sau a foliei de învelit alimentele. Se mai găseşte în unele sticle de ulei de gătit, în jucăriile cu efect calmant al gingiilor pentru bebeluşi cât şi în jucăriile pentru animale şi ambalajul gumei de mestecat. Acest plastic eliberează, după un timp, două tipuri de chimicale care afectează echilibrul hormonal.
LDPE
… nu poate fi folosit în producţia de sticle de plastic, cu toate că nu eliberează nici un tip de chimicale în apă. Cu toate acestea, mai bine ai sta departe de alimentele care vin în acest tip de plastic. S-ar putea să ajungi să mănânci nu doar ceea ce ai cumpărat dar şi câteva chimicale extrem de periculoase.
PP
… este încă un tip de plastic semitransparent de culoarea albă, folosit cel mai des în producţia de recipiente pentru siropuri şi cănuţe de iaurt. Plasticul din Polipropilen este dur, uşor şi are calităţi de rezistenţă la temperaturi înalte. Când este încălzit, acesta nu se topeşte. De asemenea oferă şi o protecţie bună împotriva umezelii, grăsimii şi chimicalelor.
PS
…. plasticul din Polistiren este un tip de plastic ieftin, uşor, cu o gamă foarte largă de întrebuinţări. Cel mai des este folosit pentru paharele de unică folosinţă, recipientele pentru mâncarea ce vine la pachet, cofragele de ouă, cât şi furculiţele şi cuţitele de unică folosinţă. Când este încălzit, eliberează unele substanţe carcinogene. Nu se recomandă folosirea acestui tip de plastic pe termen lung ca şi recipient pentru băuturi sau mâncare.
PC sau cele care nu au etichetă
… este adesea folosit pentru sticlele pentru sportivi cât şi recipiente pentru mâncare. Acest tip de plastic este cel mai periculos din câte există în momentul actual pe piaţă. Această categorie include toate tipurile de plastic din policarbonat. Acest tip de plastic are un grad ridicat de eliberare a substanţelor chimice în mâncare sau băutură. Fără să intrăm în alte definiţii şi termeni de chimie greu de pronunţat, noi vă sugerăm să vă feriţi cât puteţi de mult de recipientele făcute din această categorie de plastic.
Dacă ţi-am stârnit curiozitatea cu acest articol, dă o fugă până la frigider şi vezi în ce tip de plastic sunt păstrate mâncărurile tale preferate. Dar apa? Informaţia o poţi găsi pe fundul recipientului, pe etichetă, uneori chiar pe capac.
sursă: brightside.me via http://citestealtfel.ro/traieste-altfel/sanatate/la-ce-trebuie-sa-fii-atent-cand-cumperi-apa