Peste 1200 de polițiști mobilizați la alegeri, 6 arestați la domiciliu refuză votarea

vot politie1121 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne sunt angrenaţi, la data de 25 mai a.c., în judeţul Caraş-Severin, pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică, precum şi pentru protecţia celor 366 de secţii de votare, pe timpul alegerilor pentru Parlamentul European, precum şi a alegerilor parţiale pentru autoritatea locală din Obreja.
Pentru asigurarea unui proces electoral corect şi echidistant, la nivelul judeţului Caraş-Severin, pe timpul desfăşurării alegerilor membrilor din România pentru Parlamentul European, vor fi angrenaţi peste 400 de poliţişti, 192 de poliţişti de frontieră, 144 de jandarmi şi 185 de pompieri.
675 de angajaţi M.A.I. vor asigura protecţia celor 366 de secţii de votare, amplasate în 327 locaţii.
Vor fi luate măsuri de protecţie şi la cele patru secţii de votare pentru alegerile parţiale pentru autoritatea locală din Obreja.
Alţi 160 de poliţişti şi 40 de jandarmi, în perioada desfăşurării procesului electoral, se vor afla în stradă, pentru a asigura măsuri de ordine şi linişte publică, în vederea prevenirii oricăror fapte antisociale.
De asemenea, pentru soluţionarea solicitărilor şi semnalărilor cu privire la evenimentele produse în ziua alegerilor, la nivelul judeţului, vor acţiona, conform competenţelor, 100 de poliţişti, constituiţi în 18 echipe operative
Totodată, a fost stabilit şi un efectiv de rezervă format din 134 angajaţi M.A.I., care va fi în permanenţă pregătit să acţioneze, dacă situaţia operativă va impune acest lucru.
Astfel, în total, peste 1120 de angajaţi M.A.I. vor fi angrenaţi în misiuni, duminică, 25 mai 2014, pentru buna desfăşurare a scrutinului electoral.
Precizăm faptul că, în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al IPJ Caraş-Severin se află încarceraţi doi arestaţi preventiv cu drept de vot şi care şi-au exprimat dorinţa de a-şi exercita dreptul de a vota.
De asemenea, la nivelul judeţului sunt şase arestaţi la domiciliu, care nu au solicitat să voteze prin intermediul urnei speciale.
Pentru promovarea mesajului Campaniei de Informare a Ministerului Afacerilor Interne, „Votează legal”, la I.P.J. Caraş-Severin au fost primite 400 de afişe, ce au fost postate în spaţiile cu vizibilitate mare.
Acestea vor putea fi consultate şi în ziua alegerilor, la toate secţiile de votare din judeţul Caraş-Severin.
Scopul campaniei este informarea, prevenirea şi conştientizarea cetăţenilor români, cu drept de vot, asupra sancţiunilor aplicate în cazul nerespectării legislaţiei în vigoare.
Reamintim că potrivit articolului 387 din Codul Penal (Frauda la vot) votarea de două sau mai multe ori, sau introducerea în urnă a mai multor buletine de vot, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
De asemenea, art. 386 din Codul Penal (Coruperea alegătorilor) prevede că (1)Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. (2) Nu intră în categoria bunurilor prevăzute în alin. (1) bunurile cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni.

Comentarii

comentarii