Peste 2000 de ha de teren afectate de arderile necontrolate VIDEO

Pompierii militari au acționat pentru stingerea unui număr de 130 de incendii, două izbucnite la locuințe tot din cauza vegetației, iar alte 128 manifestate la arderi necontrolate, cum ar fi vegetație uscată, litieră de pădure și fond forestier.

Pompierii cărășeni, alături de lucrători ai ocoalelor silvice, rangeri și voluntari au acționat pentru stingerea a 128 de incendii manifestate la arderi necontrolate, în urma cărora au fost afectate peste 2000 ha de teren. Cele mai semnificative evenimente, cu suprafețele cele mai mari distruse de flăcări, s-au înregistrat pe raza administrativ-teritorială a localităților Cornereva (în zonele Dolina și Poiana Lungă), Cărbunari, Dognecea-Calina, Sichevița. De asemenea, focarele izbucnite în localitățile Reșița, Lupac și Iaz au cuprins și 2 sălașe, care au ars în întregime, și o anexă, unde au ars materialele depozitate în interior.

Unele dintre acestea sunt în curs de desfășurare, pompierii acționând și la această oră pentru stingerea mai multor incendii ce se manifestă în localitățile Cornereva, Lupac, Rusca, Goleț, Poiana Ruscă, Oțelu Roșu, Belobreșca, Zlagna, Pârvova. Totodată, în zona Dobraia-Cheile Bedinei din Cornereva, unde terenul accidentat a împiedicat accesul echipajelor terestre, avionul Spartan din cadrul MApN a efectuat trei misiuni aeriene de stingere, operațiuni care vor continua și astăzi.

Principala cauză de producere a acestor incendii rămâne folosirea focului deschis în spații deschise, cu scopul de a curăţa terenurile de vegetația uscată, însă această practică este foarte periculoasă care, în condiții de vânt, reprezintă un pericol real pentru viaţa oamenilor, bunurile acestora, precum şi pentru mediul înconjurător.

Aeronava MApN va acționa astăzi pe raza județului Caraș-Severin pentru stingerea incendiilor. Pe timpul zilei de duminică, aeronava C-27J Spartan din cadrul Ministerului Apărării Naționale a efectuat un număr de 3 aruncări (15 tone de apă).

Pompierii fac un apel la cetățeni să respecte normele care interzic arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului sau vegetației ierboase.

Adoptarea unui comportament responsabil și preventiv poate salva vieți și bunuri!

 

 

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *