Peste treizeci de elevi de la Școala 7 au vizitat Peștera Comarnic

Elevii clasei a IV-a A, coordonați de profesoara Cristina Ardeleanu, s-au bucurat duminică, 6 iunie 2021, de o zi minunată, într-un loc special al Banatului de Munte. Programată a se desfășura de Ziua Copilului, vizitarea Peșterii Comarnic s-a amânat, din cauza vremii nefavorabile. Astfel, elevii Școlii 7 Reșița au pornit duminică, dis-de-dimineață, spre peșteră. Au lăsat mașina la ieșire din Iabalcea, mai exact, la Cantonul Padina Seacă, și au străbătut pe jos aproape 4 km, până la intrarea în peșteră. Nicolae Ifca, președinte al Administrației Parcului Național Semenic – Cheile Carașului, i-a însoțit pe copii pe toată durata excursiei, iar explicațiile și poveștile sale din peșteră i-au fermecat pe micii turiști. Tot din partea Administrației Parcului Național Semenic – Cheile Carașului a fost prezent alături de copii Gheorghescu Marian. Reprezentanți ai Asociației ”Prietenii Munților”, Oana și Alexandru Borza, parteneri ai Școlii 7 și colaboratori fideli în organizarea acțiunilor care vizează apropierea copiilor de natură, au fost alături și de data aceasta, aducând completări la poveștile despre peșteră, dar și pentru a oferi o mână de ajutor pe parcursul peșterii. Trebuie menționat un alt iubitor al naturii și promotor al valorilor Banatului Montan, care i-a susținut pe copii și a scos în valoare fiecare formațiune din peșteră, evidențiind și explicând forma și structura acesteia, a fost Nicu Șușară.

Peștera Comarnic nu este o peșteră amenajată, iar traversarea ei nu se face într-un mod simplu și comod. Sunt porțiuni în care vizitatorii au nevoie de ajutor, iar prezența unui număr atât de mare de prieteni ai naturii și ai copiilor de la Școala 7 a fost de un real folos. Copiii au fost instruiți în privința echipamentului și a regulilor de comportament, astfel încât parcursul să fie unul sigur și fără incidente. Încălțămintea adecvată și lanternele frontale sunt esențiale pentru această ”aventură”. Formațiuni denumite sugestiv ”Nuca de cocos”, ”Albă-ca-Zăpada și cei șapte pitici”, ”Pălăria haiducului”, dar și cele care au stârnit imaginația vizitatorilor au fost admirate cu mare plăcere.

Scopul acestor excursii este conștientizarea valorilor naturale ale Banatului Montan și responsabilizarea copiilor în sensul protejării acestora. Peste foarte puțin timp, acești copii devin elevi de gimnaziu, dar duc cu ei tot ce au dobândit și au cunoscut în primii ani de școală, iar locurile din Banat pe care le-au vizitat le vor purta mereu în suflet și, sperăm, le vor proteja și le vor promova, pentru că Banatul merită un loc de cinste pe harta frumuseților naturale ale României.

A consemnat prof Cristina Ardeleanu

Comentarii

comentarii