Petrecere mare de Sfântul Ilie la Coronini – Ruga satului și inaugurarea scolii VIDEO

Petrecerea de rugă de la Coronini din acest an are o semnificație cu totul deosebită: s-au sărbătorit zece ani de administrație publică în care s-a reușit atragerea de fonduri europene. Astfel, elevii Școlii Gimnaziale Coronini vor învăța din această toamnă într-o unitate de învățământ reabilitată cu fonduri europene. Pe lângă instituția de învățământ, s-a inaugurat și clădirea primăriei care a fost reabilitată complet.

,, Coronenții” se pot bucura din acest an de faptul că toată infrastructura este modernizată. Petrecerea de rugă s-a organizat pentru prima dată în curtea scolii, iar pe scena special amenajată au urcat cunoscuți interpreți de muzică populară din Banatul de munte : Ramona Vița, Nicu Novac și Maria Garaș care este și consăteană din Coronini. 

 La Coronini, ruga satului – ruga bănăţeana, are loc în fiecare an de Sfântul Ilie. Pregătirea de rugă se face cu câteva zile înainte. În localitatea de pe malul Dunării, gospodinele pregătesc sarmalele, friptura de porc şi prăjituri. Cu aceste bucate sunt serviti musafirii. În prima zi de petrecere, chiar la Sfântul Ilie, se aşteaptă gosti, fii ai satului, care vin acasă pentru a se întâlni cu rudele şi prietenii, dar și turiști care sunt cazați la pensiunile din Clisura Dunării. În această frumoasă localitate de pe malul Dunării, petrecerea de rugă este cea mai importantă sărbătoare a satului.

Un reportaj de Adi Neagu www.infocs.ro

.

Comentarii

comentarii