Petreceri și voie bună doar în familie – Anul Nou mai special în Almăj pe timp de pandemie VIDEO

Suntem cu toții în situația în care am făcut ce ni s-a spus, am stat cuminți la casele noastre în noaptea dintre ani. Nu a murit nimeni dacă am stat acasă de Revelion și am petrecut în familie. Situația impusă de pandemia de coronavirus ne face mai responsabili, că ne place sau nu. În Valea Almăjului, în noaptea dintre ani, dintotdeauna, localnicii au prețuit și sărbătorit așa cum se cuvine, cu muzică și voie bună și cu mese întinse și pline de bucate alese.

„Termenul de „Revelion”, cum se numește petrecerea de înnoire simbolică a timpului, este relativ recent și provine din limba franceză, unde înseamnă veghe”. O atenție deosebită se acordă și pregătirii meniului pentru masa de Revelion. Localnicii de pe Valea Almăjului știu foarte bine ce trebuie pus pe masă, ca să respecte tradiția. Nici anul acesta de pe masă nu a lipsit peștele, despre care se spune că aduce prosperitate în familie și că asigură o trecere lină și ușoară prin anul care stă să vină. Fructele nu lipsesc de pe masa de Revelion: merele, ananasul și strugurii consumate în noaptea dintre ani, înseamnă că îți merge bine în cele 12 luni ale anului. În multe case din Țară Almăjului, din noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie, este bine să ardă o lumânare pentru că astfel să-L îndupleci pe Dumnezeu să-ți dăruiască un an binecuvântat și luminos.

În familia Neagu din Lăpușnicu Mare, o familie numeroasă dealtfel, nu a lipsit nimic din cele menționate mai sus. În plus, s-a făcut un gulaș din carne de porc, care a înlocuit sarmalele și friptura, iar de băut, pe masă, au pus bere, vin, șampanie, răchie și multe alte băuturi spirtoase. Pentru mahmureală a fost pregătită așa cum este obiceiul, o varză pusă la murat cu multă „moare” acră. Este bine să o a-i pregătită pentru cei din familie care sunt mai petrecăreți în noaptea dintre ani. Cică ajută la mahmureală, zic bătrânii nu eu… Cum răchie s-a făcut multă în anul ce tocmai s-a încheiat, este de preferat să ai la îndemână câteva leacuri și pentru mahmureală, că nu știi cum te prinde dimineața de început de an.

Cu speranța că nu v-am plictisit în anul ce tocmai a trecut, vă doresc un An Nou bun, cu sănătate și spor pentru toată lumea! La mulți ani vă dorește echipa Infocs!

Comentarii

comentarii