Politică

Piaţa aşteaptă forma finală a Legii Dării în plată

Raportul euro/leu a avut o evoluţie foarte stabilă, în ton cu cea a altor monede din regiune.
Investitorii aşteptau, de asemenea, votul final din Camera Deputaţilor în privinţa Legii „Dării în plată”, care prin forma ei ar putea crea presiune asupra leului.

Cursul euro a scăzut de la 4,4671 la 4,4669 lei, într-o şedinţă în care tranzacţiile s-au realizat într-un culoar foarte îngust, mai mic de jumătate de ban, cuprins între 4,4640 şi 4,4680 lei.

Eventualele ieşiri de capital speculativ apărute în cazul în care Legea „Dării în plată”, va fi votată într-o formă care va nemulţumi băncile, vor fi acoperite de intrările celor care vor dori să profite cât mai rapid de eventualitate ca BNR să majoreze dobânda sa cheie la sfârşitul acestui an, în condiţiile revenirii pe creştere a inflaţiei.

Cursul dolarului american a crescut de la 3,9302 la 3,9321 lei, într-o şedinţă în care cotaţiile din piaţa valutară au fluctuat între 3,914 şi 3,036 lei. Reamintim că vinerea trecută dolarul a scăzut la 3,9206 lei, minimul ultimelor cinci luni.

Cea mai mare creştere a avut moneda elveţiană al cărui curs a urcat de la 4,0913 la 4,1005 lei, după ce cotaţiile de pe pieţele internaţionale au scăzut la 1,089 – 1,093 franci/euro.

În lipsa publicării unor date economice din zona euro sau SUA, perechea euro/dolar scădea uşor, la 1,1347 – 1,1404 dolari.

Menţinerea monedei europene peste 1,13 dolari se datorează scăderii semnificative a pariurilor pe o creştere mai rapidă a dobânzilor de către Rezerva Federală americană, după declaraţiile prudente ale preşedintei acestei, Janet Yellen, făcute săptămâna trecută.

Pe termen mediu, analiştii anticipează deprecierea euro, ca o consecinţă a incertitudinilor privind rezultatele referendumului care va avea loc la jumătatea anului în Marea Britanie în ceea ce priveşte rămânerea acesteia în Uniunea Europeană. Astfel, euro ar putea scădea la finalul lui iunie la 1,09 dolari pentru a încheia anul la 1,04 dolari.

Pentru www.infocs.ro analistul financiar Radu Georfescu. Sunt folosite date și informații disponibile până marți la ora 14:00

Comentarii

comentarii