Plita pe gaz: 5 sfaturi de siguranță pe care ar trebui să le știe toată lumea

Plitele pe gaz sunt utilizate în majoritatea bucătăriilor și sunt preferate de majoritatea bucătarilor din întreaga lume. Totuși, acestea prezintă câteva preocupări de siguranță de care trebuie să vă ocupați corespunzător.

Motivul pentru care plitele pe gaz sunt utilizate pe scară largă este că oferă o mulțime de beneficii atât pentru bucătarii profesioniști, cât și pentru bucătarii de uz casnic. Acestea oferă o viteză de încălzire inițială îmbunătățită, un control mai bun al temperaturii, monitorizarea vizuală a flăcărilor, compatibilitatea cu o gamă de vase și capacitatea de a utiliza diverse metode de gătit.

Pentru a profita la maximum de o plită pe gaz de la eMAG și pentru a vă asigura că aceasta continuă să ofere aceste beneficii pe termen lung, este imperativ să aveți grijă de câteva lucruri importante și să mențineți siguranța o prioritate majoră în bucătărie.

În acest articol, discutăm despre cele mai semnificative probleme de siguranță ale unei plite pe gaz și modul de combatere a acestora. Citiți mai departe pentru a afla cele 5 sfaturi de siguranță pe care ar trebui să le cunoașteți.

Gestionarea flăcării

Flacăra plitelor pe gaz poate fi ușor controlată prin rotirea butonului și schimbată între scăzută, medie și înaltă. Nu ar trebui să se întindă niciodată de sub vasele puse pe arzătoare, deoarece acest lucru vă poate expune degetele la căldură.

Este esențial ca arzătoarele să fie pornite numai pe durata gătitului. Lăsarea flăcării nesupravegheate sau în timp ce nu gătiți poate duce la accidente. Dacă scânteia nu se aprinde imediat ce arzătorul este pornit, trebuie să îl opriți și să așteptați câteva secunde.

Dacă există o întârziere recurentă în aprinderea flăcării, arzătorul ar putea fi blocat și poate fi necesar să fie curățat.

Întreținerea plitei

Plita pe gaz este folosită pe scară largă și rezistă mult timp. Dar pentru ca aceasta să aibă o viață utilă lungă și fără probleme, trebuie menținută într-un anumit mod. Cea mai importantă cauză de îngrijorare a siguranței la plitele pe gaz este neglijența și întreținerea necorespunzătoare.

Este crucial să vă curățați aragazul zilnic – scoateți arzătoarele și grătarele grele și spălați-le cu apă cu săpun. Dacă găurile arzătorului sunt blocate de resturi alimentare sau alte deșeuri, folosiți o scobitoare sau alt obiect ascuțit pentru a le curăța.

Trebuie să vă asigurați că arzătoarele și grătarele nu sunt îndepărtate imediat după gătit și că le dați timp să se răcească.

Utilizarea ustensilelor potrivite

O condiție esențială pentru asigurarea siguranței în timpul utilizării plitelor pe gaz este utilizarea ustensilelor sau vaselor potrivite. Verificați ca partea de jos a veselei sau ustensilelor să acopere flacăra atunci când aceasta este dată la maxim. În esență, focul nu trebuie să scape de jos către părțile laterale ale vaselor. Așadar, alegerea mărimii corecte a ustensilelor este extrem de importantă.

Materialul vaselor trebuie să fie anticoroziv și neinflamabil. Cuprul este un material excelent pentru a produce ustensile de gătit. Nu utilizați ustensile din plastic, melamină sau sticlă pe plita dvs. pe gaz. Ustensilele trebuie curățate și uscate corespunzător înainte de a le pune pe aragaz.

Monitorizarea monoxidului de carbon

Unul dintre cei mai semnificativi factori adversi ai utilizării unei plite pe gaz este acela că emite monoxid de carbon dăunător. Fiind incolor și inodor, este imposibil pentru dvs. să detectați emisiile de monoxid de carbon decât dacă experimentați efectele dăunătoare ale acestuia.

Expunerea la emisiile de monoxid de carbon poate duce la amețeli, dureri de cap, greață și vărsături. Dacă aveți oricare dintre aceste simptome în timp ce gătiți, este foarte probabil să inhalați monoxid de carbon care este emis din aragaz. Achiziționarea unui detector de monoxid de carbon și instalarea acestuia în bucătăria dvs. este cel mai bun mod de a monitoriza acest gaz dăunător și de a preveni ca acesta să vă afecteze negativ sănătatea.

Gătit proactiv și atent

Tipul de atenție acordat micilor detalii atunci când gătiți poate fi un factor determinant al siguranței dvs.

Opriți arzătoarele imediat după utilizare, acordați atenție flăcării și nu lăsați aragazul nesupravegheat în timp ce este utilizat. Acestea sunt câteva dintre punctele esențiale care trebuie păstrate în lista de verificare a siguranței pentru gătitul proactiv și atent.

Comentarii

comentarii