Poluare cu mii de pet-uri pe pârâul Dognecea la marginea DJ581 Reșița – Oravița VIDEO

Un cititor fidel al publicației noastre www.infocs.ro ne-a trimis mai multe filmulețe realizate de el la marginea drumului județean 581, drum ce leagă Reșița de Oravița. Mai exact, imaginile au fost realizate la câteva zeci de metri de podul de peste pârâul Dognecea lângă intersecția cu drumul spre Secășeni.

Imaginile par desprinse dintr-un documentar cu apele de prin sudul Asiei. Nu îți vine să crezi când vezi cu ochii tăi atâtea pet-uri la un loc. De fapt, mormanul de acolo este doar ceea ce a scăpat din alte baraje similare ce se întind pe tot cursul pârâului care trece prin Dognecea și Secășeni. La ce culege apa de pe malul si din jurul celor două localități, se mai adaugă și ce aduce pârâul Calina, plus ce mai aruncă turiștii și pescarii ce vin în zona respectivă. De acolo, pet-urile ajung în Caraș care la rândul său, le va duce în Serbia și pe malul apei.

Pe malul pârâului Dognecea sunt aruncate tone de gunoaie, iar deșeurile ocupă deja câteva hectare și nimeni nu ia măsuri. Practic, un depozit de gunoi improvizat s-a format în albie și pe malul apei. Ecologiștii susțin că apele României și malurile acestora nu ar trebui să arate ca niște gropi de gunoi și cer măsuri urgente din partea autorităților publice locale și centrale, pentru a stopa dezastrul ecologic generat de deșeurile care sufocă apele județului și ale României. Vă reamintim doar de ceea ce se întâmplă an de an pe Cerna în aval de Herculane.

În situația actuală, având în vedere cum arată toate cursurile de apă din județ, credem că este obligatoriu ca la nivelul instituțiilor județene și centrale, să fie creat un grup de lucru care să reunească atât reprezentanți ai instituțiilor publice, ai mediului privat, cât și ai societății civile, pentru identificarea celor mai bune soluții în vederea rezolvării problemei.

România are nevoie de programe de educare a cetățenilor, de infrastructură de colectare adecvată și de programe naționale prin care deșeurile existente în ape să fie colectate și revalorificate. Este de neînțeles de ce nu se aplică obligativitatea ,,pet-ului la schimb” cât mai rapid. Adică, nu poți cumpăra un suc sau o apă minerală la pet , dacă nu dai altul gol la schimb. Nu contravaloarea lor fiindcă în scurt timp se va ajunge la aceiași situație.

Au văzut oamenii, am văzut noi, vedeți dumneavoastră, numai Garda de Mediu nu vede nimic. Alooo, Garda de Mediu, acum se vede ?

Comentarii

comentarii