Poluare cu praf, suspensii metalice şi oxizi de la Combinat, peste Reşiţa VIDEO

Un grup de cititori din cartierul Lunca Bârzavei si din Dealul Crucii, ne-a trimis la primele ore ale dimineţii, un set de fotografii, multe filmulete şi câteva rânduri privind regimul de otrăvire la care sunt supuşi ei, mai exact – reşiţenii toţi. Iată ce se spune în materialul respectiv: ,,S-a tras o noua şarjă la TMK! Si inevitabil aşa cum se întâmplă de ani buni, un nou nor de praf, înțesat cu pulberi grele, metalice se împrăştie deasupra oraşului. Şi toate astea sunt inhalate de reşiţenii nevinovaţi decât de faptul că probabil s-au născut acolo unde nu trebuia.

 

 

De ani de zile, Combinatul Siderurgic TMK, ne tot „amenință” cu o instalație de desprăfuire, dar tot de atâția ani, la fiecare nouă șarjă, tot praful este aruncat peste oraș, astfel că toata zona, de la Universalul Vechi și până după Casa Muncitorească, dar mai ales cartierul Dealul Mare -cu Rândul Trei- strada cea mai expusă poluării, sunt înecate in praf. Vegetația din curțile și grădinile oamenilor este distrusă. Asta în cazul în care nu bate vântul dinspre munte fiindcă atunci, tot acest praf vine peste Lunca Pomostului, Triaj şi Govândari. Acest lucru se poate vedea foarte uşor pe pervazurile ferestrelor, pe rufele puse la uscat şi pe maşinile din parcare. Şi unde mai pui că se acţionează ,,tălhăreşte” adică noaptea sau la primele ore ale dimineţii ca să nu se vadă. Mă simt ,,strangulat” când ies pe stradă. Despre o rufă pusă la uscat, nici nu poate fi vorba. În plus, aproape că nu este casă pe rândul III în care să fi murit careva de vreo boală la plămâni, în majoritatea cazurilor fiind vorba de forme grave de cancer”.

Autoritățile și oficialii se codesc să vorbească de problema aceasta. La fel politicienii. Cei de la CSR TMK amenință că își iau șandramua și pleacă, adică închid combinatul și dau oamenii afară. Vorbe, doar vorbe. Un om cu scaun la cap ar realiza imediat că de fapt sunt simple ameninţări. Venirea ruşilor în România şi acapararea siderurgiei a fost legată de faptul că România este membră UE şi astfel le este mai uşor să pătrundă pe piaţa europeană cu produsele lor. Nu că la Reşiţa ar curge lapte şi miere. Ţineţi minte că au venit şi au luat o tehnologie învechită. Că recunoaştem sau nu, că ne convine au ba, tot ce a fost vechi a fost tăiat şi băgat la topit- uneori fără cap aşa cum s-a întâmplat în cazul furnalului nr 2. Asta în condiţia în care aceste construcţii şi utilaje sunt unicat în România şi printre puţinele din lume. Şi unde mai pui retehnologizarea şi banii băgaţi în Combinat.

Problema este alta: se profită cât se poate de impasibilitatea autorităţilor şi în primul rând, a celor de la ,,Mediu” în general. Instituţii aproape inexistente şi care se ocupă mai mult cu acordarea unor autorizaţii de unde mai intră ceva bani la buget şi cine mai ştie pe unde. Nu îmi amintesc şi cred că nimeni din Caraş Severin nu ştie, de vreo amendă mai serioasă care să fi fost şi plătită. Nu ţinem minte ca vreo un poluator să fie ameninţat cu suspendarea activităţii dacă nu intră în normalitate. În afară de ,,vom face şi vom drege” pe la şedinţele de Colegiu Prefectural, nu ştim să se fi făcut nimic.

Comentarii

comentarii