Poluare Masivă Cu Praf Şi Steril De Minereu De Cupru La Moldova Nouă VIDEO

Câteva mii de locuitori din Oraşul Moldova Nouă din judeţul Caraş Severin, dar și vecinii sârbi de peste Dunăre, au parte de cel mai urât tratament din câte se pot aplica unei comunități: când bate vântul mai tare, nori înecăcioşi de nisip şi de praf, acoperă oraşul în mare parte. Cel mai afectat este cartierul Vlaşchi Crai peste care ajung norii groși de praf. Acesta provine de pe iazul tehnic de decantare Tăuşani- Boșneac de pe malul Dunării.
Ori de câte ori bate vântul mai tare, oraşul Moldova Noua este acoperit de un nor de praf. Acesta provine de pe iazul tehnologic de decantare Boșneac – Tăușani. Societatea Moldomin este închisă de peste 16 ani, acum fiind în stadiul de faliment.

Odată cu disponibilizarea angajaţilor, a fost oprită şi staţia de pompare care asigura o peliculă de apă peste nisipul din lac. Apoi, hoții au furat tot ce se putea fura: de la pompele de apă şi până la cablurile electrice de alimentare. Acum au furat uzina cu totul.

Cel mai grav este că norii de praf sunt purtaţi de Coșava peste Dunăre, în localităţile din Serbia şi din această cauză, nu de puţine ori, România a fost în pragul unor scandaluri internaţionale din cauza poluării.

Particulele de nisip sunt aşa de fine încât praful intră în maşină, în casă, chiar şi în cratiţa cu mâncare. Primăria Moldova Nouă se declară neputincioasă fiindcă nu are ce să facă..
Oameni curăţă străzile de praf. În ultimele şase luni, în Vlaşchi Crai au murit 30 de oameni. Un lucru normal s-ar spune, numai că, aproape toţi erau diagnosticați cu cancere la plămâni sau ficat.

Pomii au înflorit, dar florile sunt pline de praf. La fel ca legume şi grădinile, la fel străzile şi pervazurile ferestrelor. Acelaşi praf a fost dus de vânt peste Dunăre la vecinii sârbi. Şi cu toate acestea, nimeni nu face nimic. Doar Garda de mediu a intervenit. Au fost aplicate amenzi pe care nu le-a plătit nimeni fiind proprietatea statului și atât.

Cei mai iritaţi sunt sârbii. Aceştia spun că sunt în pragul unui scandal diplomatic, pentru că, susţin surse din Serbia, particulele fine de nisip de pe iaz conţin şi metale grele. Se pare că aceasta este cauza numărului crescut de cazuri de cancer în localităţile sârbeşti de peste Dunăre. Sârbii au făcut studii care atestă acest lucru. Românii refuză să întocmească un asemenea act.

Soluţia ar fi chiar la Stat. Doar de acolo se pot primi fonduri pentru ecologizarea zonei.
Din cauza poluării cu praf, UE a demarat anul trecut procedura de infrigiment. Guvernul a alocat aproape două milioane de lei pentru această problemă iar România a primit ca termen de rezolvare a situației luna august 2018, dar care nu a fost respectat. S-au tras nişte conducte, s-au montat nişte dispersoare de apă și atât. Pus în practică, planul s-a dovedit neviabil dovadă fiind poluarea din aceste zile.

Info – În România există 210 situri contaminate, în care poluarea este dovedită cu ample analize de mediu. Judeţul Caraş Severin este cu siguranţă unul dintre cele mai poluate judeţe din ţară şi poate , una dintre cele mai poluate zone ale Europei. În zona Văilor Bârzavei şi Caraşului, în perimetru Maidan- Ciudanoviţa- Doman- Văliug, de ani de zile de când au fost sistate exploatările la exploatările miniere, oamenii au parte de radiaţii. În apele Caraşului se scurg apele radioactive care spală deponeurile de steril de la fostele mine de uraniu de la Ciudanoviţa şi Lişava. În sudul județului, în zona Moldova Nouă, pe malul Dunării, praful provenit de la iazurile tehnice decantare, poluează orașul și Clisura Dunării. La fel se întâmplă în zona Sasca Montană. Orașul Anina, este sufocat de haldele de steril, exact ca la Dognecea și la Bocșa, Ocna de Fier. La Rușchița, apa este poluată cu praf de marmură.

Comentarii

comentarii