Pompă de căldură aer-apă: avantaje și dezavantaje și ce factori trebuie să iei în considerare

Pompă de căldură aer-apă: avantaje și dezavantaje și ce factori trebuie să iei în considerare

Căldura pentru a-ți încălzi casa este peste tot, tot ce trebuie să știi este cum să o folosești. Cu o pompă de căldură aer-apă vei folosi căldura gratuită din mediul înconjurător pentru a-ți încălzi centrala, casa și apa.

Energia regenerabilă va deveni norma pe viitor pentru aprovizionarea noastră cu energie, deoarece tot mai mulți oameni recunosc beneficiile energiei verzi care provine din surse regenerabile.

O pompă de căldură face tocmai asta! O pompă de căldură aer-apă convertește energia stocată în aer în energie de încălzire. Și nu numai asta! Combinată cu un cilindru de apă caldă, această metodă de încălzire protejează, de asemenea, alimentarea cu apă caldă în propria casă.

Aerul încălzit de soare este universal disponibil. Iar o pompă de căldură aer-apă poate extrage suficientă energie pentru încălzire chiar și la temperaturi ale aerului exterior de până la -20°C. O pompă de căldură aer-apă oferă avantajul deosebit de a fi ușor de instalat, deoarece nu este necesară o lucrare la sol sau un foraj, cum este cazul pompelor de căldură cu apă sărată, de exemplu.

O pompă de căldură aer-apă diferă practic în ceea ce privește locul în care este instalată – pompă de căldură cu aer în interiorul clădirii și pompă de căldură în exterior. Instalarea în aer liber este de obicei soluția mai ieftină. Acest lucru este deosebit de popular în construcțiile noi.

Avantaje:

  • Dimensiuni compacte și relativ mici
  • Sistem prietenos pentur familii și mai sigur decât sistemele bazate pe combustie
  • Alegere ecologică, deoarece produce energie prin procesarea aerului
  • Generezi mai multă energie decât energia electrică pe care o consumă pentru a funcționa.

Dezavantaje:

  • Este necesar un alt sistem principal de încălzire în locații foarte reci
  • Modelele mai vechi au un nivel ridicat de zgomot în timpul funcționării
  • Se reduce eficiența atunci când funcționează la temperaturi sub 6°C.
  • Performanța optimă depinde de izolarea de bună calitate a casei

Factori de luat în considerare când instalezi o pompă de căldură aer-apă

Cheia funcționării corecte la o pompă de căldură aer-apă constă în dimensionarea corectă a pompei, în funcție de cererea de încălzire a proprietății tale.

Pentru a te asigura că sistemul tău va funcționa la eficiența maximă, ar trebui să iei în considerare următorii factori:

1. Ce este inclus în prețul de instalare

Când soliciți o ofertă, asigură-te că costurile de instalare sunt incluse în prețul pompei de căldură aer-apă. Economiile pe care le vei face vor depinde în mare măsură de nevoile tale specifice de încălzire, de dimensiunea pompei de căldură aer-apă și de sistemul tău de încălzire.

Locația geografică, precum și cât de umed este aerul din jurul casei tale, fiecare dintre acești factori poate afecta economiile pe care le faci cu incalzirea.

2. Instalare profesională

Instalarea unei pompe de căldură aer-apă poate dura doar câteva ore, dar trebuie făcută de un instalator profesionist. Ia legătura cu furnizorul tău de energie electrică pentru a afla dacă trebuie efectuate modificări la sistemul existent.

3. Fără obstacole în calea sistemului

Partea exterioară a pompei de căldură aer-apă nu trebuie să fie amplasată într-un spațiu închis sau îngust, deoarece aerul trebuie să circule în jurul mașinii, iar când aerul a trecut odată prin mașină, nu ar trebui să intre din nou. Partea interioară de la o pompă de căldură aer-apă poate fi, de exemplu, amplasată într-o cameră de utilitate din casă, atât timp cât există o scurgere pe podea.

4. Zgomotul pompei de căldură

Nivelurile de zgomot de la pompa de căldură aer-apă sunt de aproximativ 40-60 decibeli (în funcție de sistem), de la o distanță de un metru. Acesta este un factor care trebuie luat în considerare la alegerea locației de instalare a pompei de căldură, în special la modelele mai vechi. Este bine să ții cont de faptul că ventilatoarele pompelor de căldură mai mari vor funcționa cu viteză mai mare și vor face astfel mai mult zgomot.

Comentarii

comentarii