Popa vrea sa puna sechestru pe mașini să recupereze creanțele și face publică lista datornicilor la impozit

Primarul Ioan Popa a convocat presa locală într-o conferință pentru a face publice creanțele bugetului local pe luna septembrie. Edilul a precizat că situația este una alarmantă deoarece sumele neâncasate din taxe și impozite se ridică la 60 de milioane de lei. Dintre acestea, aproximativ 37 de milioane sunt datorii ale unor societăți, persoane juridice, intrate în insolvență, fie în reorganizare sau faliment. Alte 30 de milioane neâncasate de către Primărie, sunt datorii ale firmelor existente sau persoane fizice, pe diferite tipuri de impozite: imobile, mașini, terenuri, etc.

Primarul transmite datornicilor că începând de astăzi le acordă celor care nu și-au plătit taxele și impozitele un termen de grație de 30 de zile ”pentru conformare voluntară”. După cele 30 de zile va lua măsuri asupra celor care nu și-au plătit dările. În primul rând, va dezvălui public numele celor datornici către Primărie, în ordinea descrescătoare a creanțelor. Pentru a-și recupera sumele, se va pune sechestru pe bunuri și mașini care mai apoi se vor vinde. Popa a precizat că există reșițeni care nu au plătit impozitul pe mașini chiar și de 5 ani, iar numai o persoană a ajuns la datorii de 80 de mii de lei, doar impozit pe mașini.

O altă creanță pe care Primăria o are de recuperat este din amenzi, 70% dintre ele fiind pentru trafic ilicit de țigări, în valoare de 8,3 milioane de lei. Cum vrea Popa să-i pună la plată pe datornici? În urma unor procese în instanță, amenzile vor fi transfomrmate în zile de muncă în folosul comunității. ”Ne vom duce cu demersurile până la capăt”, spune hotărât primarul.

Mai este și situația impozitelor pe clădiri care, fie nu au fost achiatate, fie, în unele cazuri, aceste impozite au fost calculate eronat deoarece pentru unele ”castele” ale țiganilor din oraș se plătesc sume derizorii, de 1200-1300 de lei pe an impozit.

Primăria are la rândul său datorii și numai prin recuperarea impozitelor pe mașini și-ar putea achita 70% din creanțe, a mai specificat Popa.

Comentarii

comentarii