Portul Moldova Veche are şanse să reînvie din propria-i cenuşă

Port M9 (14)Portul Moldova Veche a cunoscut un declin greu de imaginat de către cei care au fost martorii perioadei în care în acest port acostau şlepurile pline cu încărcătură de toate felurile. După 25 de ani de la Revoluţie, aici se mai descarcă doar 20.000 de tone de marfă pe an, deşi infrastructura portuară permite operarea a peste 400.000 de tone.
Situaţie tristă şi în cazurile turiştilor care nici măcar nu pot fi atraşi în această zonă pentru că drumurile nu sunt în cea mai bună stare iar posibilităţile de cazare sunt reduse.
Portul Moldova Veche este utilat și pregătit să primească marfă și turiști, însă niciuna dintre acestea nu există. Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Fluviale SA Giurgiu a prezentat strategia de dezvoltare a portului Moldova Veche în cadrul Comisiei de Dialog Social. Tematica legată de acest port a fost cerută în mod particular de către liderul de sindicat Nicolae Drăgan, pentru a afla situația în care se află portul și posibilitatea dezvoltării prin investiții.
La ședință au fost prezenți chiar directorul general și directorul adjunct al Companiei Naționale Administrația Porturilor Dunării Fluviale SA Giurgiu care au vorbit despre problemele cu care se confruntă. Aceștia au înaintat Guvernului trei scenarii în care se propunea investirea masivă, adică 9 milioane de euro, o investire moderată de 4 milioane de euro sau nici o investiție. Guvernul a aprobat cea de-a doua variantă.
Cristian Matei, directorul general al CN APDF SA Giurgiu, a explicat că, până la sfârşitul anului 2020 toate porturile de pe Dunăre vor fi modernizate, inclusiv cel de la Moldova Veche. „Dacă citiţi cu atenţie documentul pe care-l aveţi în faţa dumneavoastră, veţi vedea că există proiect pentru reabilitarea portului, iar dacă acest lucru nu s-a întâmplat în perioada 2007 – 2013, nu a fost pentru că nu dorit compania, ci pentru că Ministerul Transporturilor nu l-a considerat o prioritate. În schimb, eu am reuşit să-l introduc în noul program, pe exerciţiul financiar 2014-2020, şi ca să vedeţi că nu vorbesc doar despre proiecte, vă spun că luna viitoare va fi gata primul ponton de acostare pentru Moldova Veche. Aici nu exista aşa ceva pentru că l-am luat şi l-am dus la Drobeta Turnu Severin, unde exista cerere de acostare, pe când la Moldova Veche nu“.
Pe de altă parte, portul este subfinanțat, după cum a precizat chiar directorul adjunct al companiei, Dănuţ Ofiţeru, cheltuind mai mult decât produce, deoarece, deși conducerea s-a întâlnit cu agenții de turism, aceștia au declarat că nu există o infrastructură turistică în zonă.
Pentru a arăta contribuţia companiei la atragerea investitorilor în zonă acesta a mai precizat: „Din partea noastră există bunăvoinţă, pentru a stimula şi a atrage operatorii economici să aducă marfă în porturi, noi am rămas la tarifele din anul 2007. Nu vă spun cu ce implicaţii, pentru că această criză ne afectează şi pe noi. Iar acest lucru înseamnă disponibilizare de oameni. Nu vă închipuiţi cu ce efort ţinem cei şase oameni în portul Moldova Veche, pentru că el produce în momentul de faţă 200.000 de lei şi consumă 350.000 de lei”.
Administratorii portului au arătat că soluţii există şi au propus ca plan de investiții următoarele obiective: crearea unui miniport turistic, construirea unei rampe de îmbarcare nave turistice, modernizarea sectorului comercial și a celui de pasageri. Finanțarea lucrărilor propuse a se executa în portul Moldova Veche este prevăzută în cadrul programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

Comentarii

comentarii