Prăbuşirea cascadei Bigar, va avea efecte asupra întregii activităţi din zonă VIDEO

Unul dintre cele mai vizitate atracții turistice din Banatul de munte, cascada Bigăr, a devenit istorie după ce o bucată din stancă s-a prăbușit sub propria greutate. Turiștii vor fi întâmpinați de acum de un nou peisaj. Autoritățile publice și reprezentanții Parcului Cheile Nerei Beușnița vor face o evaluare pentru a stabil ce este de făcut în continuare.

„A fost ca un coșmar, ca un tunet”, așa descrie rangerul parcului Cheile Nerei Beușnița, momentul în care clopotul de piatră al cascadei Bigăr s-a desprins și s-a prăbușit în apele râului Miniș. Evenimentul este considerat unul tragic pentru turismul cărășan, obiectivul atrăgând sute de mii de turiști, fiind cel mai vizitat obiectiv turistic din Caraș-Severin

Cascadă a devenit extrem de populară după ce în 2013 site-ul american The World Geography a numit-o cea mai frumoasă cascadă din lume. De atunci s-au făcut o serie de investiții în zonă pentru impulsionarea turismului.

Turiștii sunt impresionați de modul în care natura a transformat locul.

În spațiul public circulă informația conform  căreia una dintre cauzele prăbușirii cascadei ar fi captarea apei izvorului Bigăr pentru păstrăvăria din amonte. Reprezentanții Parcului Național Cheile Nerei Beușnița spun că stânca s-a prăbușit din cauze naturale, iar captarea izbucului a întârziat surparea acesteia.

După evenimentul de ieri seară Cascada Bigăr are o nouă înfățișare, motiv pentru turiști să vină și să viziteze peisajul nou creat de natură. Cascada Bigar, prin afluxul mare de vizitatori, a dezvoltat zona din punct de vedere turistic. Dacă până mai acum 4 ani acolo nu exista absolut nimic, ]n zona cascade, exista acum terase, hanuri, magazine şi tarabe cu produse locale şi suveniruri.

Unii comercianți se tem de ce va urma, de faptul că numărul turiștilor va scădea drastic. Alţii spun că nu se tem de asta fiindcă întreaga zonă a Văii Almăjului este plină de obiective turistice. Lângă Cascadă Bigăr se găseşte Cascada Cârșa, parcă mai frumoasă ca Bigărul. La nici 15 km, se afla muzeul mulinologic de la Eftimie Murgu cu 22 de mori pe apă funcționale, Cascada Moceriș, intrarea în Cheile Nerei – cele mai lungi şi spectaculoase chei din ţară.

Comentarii

comentarii