Pregătirile pentru iarnă sunt în toi – Bănățenii din Clisura Dunării îşi fac rezerve de murături şi gemuri VIDEO

Pregătirile pentru iarnă sunt pe ultima sută de metri. Afară termometrele arată cu puțin peste zero grade, Iar oamenii din satele de pe lângă Dunăre știu cel mai bine că iarna bate la ușă și se pregătesc cu mare grijă pentru iarnă. Șupele sunt pline de lemne, cămările sunt ticsite cu bunătăți de toate felurile, porcii sunt grași pregătiți pentru sacrificat înainte de Crăciun și butoaiele sunt pline cu varză pusă la murat. Cei care n-au apucat să-şi umple cămările cu delicii pentru sezonul rece, se grăbesc să o facă zilele acestea, deşi preţurile au crescut în ultimele zile la piețe cam la toate legumele. Cei mai norocoși sunt care au prin grădini de toate și nu mai trebuie să cumpere din piață. 


Când verdele ierbii este ornat cu cărămiziul frunzelor căzute din copaci, când zmeură de toamna e mai roșie ca niciodată, când afară a început să cadă bruma este semnalul că mai este puțin până temperaturile nu mai sar de de zero grade, mai este puțin și „aglomerația” de pe câmpurile bănățenilor se mută în case la gura sobelor.


 Toamna este anotimpul cel mai frumos. Pădurile, câmpiile și obiectivele turistice de pe lângă Clisura Dunării sunt mai spectaculoase ca niciodată. La cascadele Modăvița și Burăul Mare, mii de culori plăcute ochilor îți încântă privirea. Liniștea și peisajele pe care natura le-a desenat în această perioadă te lasă fascinat și plăcut impresionat.

Un reportaj de Adi Neagu

Comentarii

comentarii