ActualitatePolitică

Premier din Caras Severin, Dragnea l-a desemnat pe Sorin Grindeanu ca premier

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a dat peste cap toate previziunile privind cea de-a doua propunere PSD – ALDE pentru funcţia de premier.

Liviu Dragnea a anunţat că îi propune lui Klaus Iohannis pe Sorin Grindeanu pentru a ocupa fotoliul de la Palatul Victoria.

Din câte ştiu eu nu e agent Hezbollah, nu e agent Hamas. Eu sper că această propunere să fie luată în serios. Ar fi jenant să mergem pe la poartă la Cotroceni să spunem că avem o propunere, dar nu avem cui să o lăsăm. Am hotărât să anunţăm public această propunere, a declarat Dragnea, la finalul şedinţei Consiliului Naţional al PSD.
Sorin Grindeanu a afirmat că i-a cerut ajutor lui Liviu Dragnea pentru implementarea programului de guvernare.
Le mulţumesc colegilor mei pentru votul de azi, este o mare responsabilitate. Am avut o rugăminte în faţa colegilor mei, dar în primul rând o rugăminte faţă de domnul Liviu Dragnea, de a-mi fi alături, fiind cel care a coordonat echipa şi a făcut acest program de guvernare, pentru a ajuta la implementarea acestuia, a spus acesta.
Grindeanu a mai afirmat că nu are cunoştinţă să aibă vreun dosar penal sau probleme cu serviciile secrete şi a precizat că a vorbit o singură dacă cu Klaus Iohannis, când acesta a venit în vizită oficială la Timişoara.
Preşedintele PSD a precizat că a decis să facă o a doua propunere, după respingerea lui Sevil Shhaideh, deoarece a vrut să evite declanşarea unei crize politice.
Eu sper că nu va refuza (n.r. Klaus Iohannis), am spus că facem un ultim demers, pentru a evita o criză politică şi nu vreau să initiez un teatru de război politic în România. Stăm foarte mult cu această incertitudine politică. Dacă acest gest cinsitit va fi refuzat, cred că nu mai avem altă cale. Cred că am ratat o mare ocazie, ca România să aibă un Guvern în acest an. Din păcate s-a ratat această oportunitate, după ce preşedintele va decide ce vrea să facă, atunci o să discutăm şi o să prezentăm propunerea noastră de calendar (n.r. pentru învestirea Guvernului) – a afirmat Dragnea.
Liviu Dragnea a precizat că prima sa opţiune a fost să o propună din nou pe Sevil Shhaideh, însă aceasta a renunţat, pe motiv că ar fi primit ameninţări cu moartea în ultimele zile.

A început să primească foarte multe mesaje de ameninţarea cu moartea, şi ea şi soţul si copiii. S-a ajuns la o situaţie în care îi este frică să mai iasă din casă. Mi-a spus că nu mai poate să meargă înainte Siguranţa unei familii este pusă în mare pericol, nu poate rămâne aşa. Cei care au întreţinut această campanie trebuie să dea socoteală şi vor da socoteală. Nu mai putem merge cu propunerea iniţială, cu toate că îmi pare rău, a mai spus preşedintele PSD.
Cea de-a doua variantă a lui Dragnea a fost… el însuşi. Soluţie pe care nu a abandonat-o complet.

A doua propunere a fost să fiu eu. Numai că eu am spus în campanie nişte lucruri pe care le-am spus cinstit, nu mincinos. Nu vreau să obţin o funcţie, forţând o lege care este şi neconstituţională şi nedreaptă (…) Nu pot să renunţ la această intenţie, pentru că mi se pare o prostie. Oricine de aici poate deveni premier, la un moment dat – a afirmat Dragnea.
Anunţul are loc în contextul în care toate sursele politice dădeau ca sigură nominalizarea pentru această funcţie a europarlamentarului Viorica Dăncilă, potrivit unor surse politice apropiate PSD.

Cine este Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu a fost ministru pentru Societatea Informațională în guvernul Ponta, între 17 decembrie 2014 şi 17 noiembrie 2015.

Grindeanu s-a născut la 5 decembrie 1973, la Caransebeș. A absolvit Facultatea de Matematică — Secția Informatică, din cadrul Universității de Vest Timișoara (1992-1997). După absolvire, a urmat cursuri de specializare: studii aprofundate, specializarea Baze de date, Timișoara, Universitatea de Vest Timișoara, Facultatea de Matematică — Secția Informatică (1997-1998); bursa Tempus pe o perioadă de 3 luni la Universitatea din Bologna — Italia în domeniul Statistică socială (1999); specializări în domeniul: Educația adulților la Institut fur Erwchsenenbildung din Frankfurt — Germania, Universidade de Aveiro, Portugalia, Metropolitan Leeds University, Marea Britanie (2001)

A fost preparator la Universitatea de Vest Timișoara, Facultatea de Sociologie și Psihologie (oct. 1998-oct. 2000); asistent universitar la Universitatea de Vest Timișoara, Facultatea de Sociologie și Psihologie (oct. 2000-dec. 2001); director Direcția pentru Tineret și Sport a Județului Timiș (nov. 2001-ian. 2004); director general adjunct Delpack Invest SRL (ian. 2005-mart. 2008); director SC Ahm Smartel SRL (mart.-iun. 2008).

A intrat în politică în noiembrie 1996, când a devenit membru PDSR. Doi ani mai târziu, în octombrie 1998, a devenit vicepreședinte al Organizației de Tineret a PDSR Timiș, iar în decembrie 2001 — vicepreședinte al Tineretului Social Democrat Timiș. A fost membru în Biroul Executiv Județean al PSD Timiș din octombrie 2002, membru în Consiliul Național al TSD din noiembrie 2002 și președinte executiv al Organizației Județene a PSD Timiș, din decembrie 2003. Din aprilie 2005 este prim-vicepreședinte al Organizației Județene a PSD Timiș și președinte PSD Timișoara. La 30 august 2013, Sorin Grindeanu a fost ales secretar general adjunct al PSD.

În perioada 2004-2008, a fost consilier local la Consiliul Local Timișoara. Din iunie 2008 până în ianuarie 2013, a fost viceprimar al Municipiului Timișoara. În urma alegerilor parlamentare din 9 decembrie 2012, Sorin Grindeanu a fost ales deputat în circumscripția electorală nr. 37 Timiș, colegiul uninominal nr. 2.

În urma alegerilor locale din 5 iunie 2016, Sorin Grindeanu a devenit preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş din partea PSD.

În perioada martie-iunie 2003, a participat la Școala Politică a Tinerilor Social Democrați, organizată de Fundația Friedrich Ebert Timișoara, iar în februarie 2003 — la cea de-a V-a Conferință a Consiliilor de Tineret din Grecia-Salonic. Din martie 1998 până în august 1999 a fost președinte al Asociației Social — Culturale Timisiensis XXI, Timișoara. De asemenea, a fost membru fondator al Forului Democrat Român Timiș și membru al Agenției regionale pentru stimularea și integrarea tinerilor (ARSIT).

Printre cărțile și lucrările publicate se numără: “Introducere în informatica socială”, Editura Universitatea de Vest 2000; “Tehnoredactare computerizată”, Editura Universitatea de Vest 2002 și “Integrala Lebesgue-Radon în raport cu o măsură complexă”, Editura Ionescu 2002, potrivit biografiei prezentate de Agerpres.

Sursa> http://www.reteauadestiri.ro/oficial-propunerea-soc-a-lui-iohannis-pentru-iohannis-sorin-grideanu-nominalizat-de-psd-pentru-functia-de-premier/

Comentarii

comentarii