Prima duminică după sărbătorile de iarnă fără turiști în țara morilor pe apă de pe Valea Rudăricăi de la Rudăria VIDEO

Codul galben de ninsori emis de către meteorologi pentru Caraș Severin, duminică, i-a făcut pe turiști să aleagă alte destinații pentru sfârșitul de săptămână ce tocmai s-a încheiat. Cele 22 de mori de pe Valea Rudăriei, au fost evitate de iubitorii de drumeții în primul weekend de după sărbători. Probabil că zăpada de pe munții din apropiere, i-a atras spre stațiunile de pe Semenic sau Muntele Mic. 


În județul Caraș Severin, pe Valea Rudăricăi din comuna Eftimie Murgu, se află cele mai multe mori de apă din țară, în jur de 22. De fapt, acesta este cel mai mare complex mulinologic din Europa de Est. Cele mai multe construcții de tehnică populară pe același curs de apă. Cele 22 de mori pe cursul de apă din Eftimie Murgu, sunt construite din bârne de lemn sau scândură și sunt acoperite cu șiță. 


Pe Valea Rudăriei, majoritatea morilor sunt încă funcționale. Și cele lăsate în paragină au fost renovate odată cu bomm-ul turistic din ultimii doi ani. Morile sunt înconjurate de peisaje ce îți taie respirația. Puținii turiști care au ales să vină în zonă, duminică, s-au putut bucura de povestea pe care a creat-o mama natură în Valea Rudăricăi. În această perioadă de iarnă cu zăpadă puțină, dar cu dealuri albite de omăt și multă ploaie, muzeul mulinologic din Eftimie Murgu, este locul de unde pleci mai proaspăt și plăcut impresionat de ceea ce vezi: o combinație între om și natură reușită sută la sută. Atunci când respecți natura și ea te respectă, morile de apă sunt cel mai bun exemplu că omul poate să folosească din plin în folosul său binecuvântarea și harul naturii. Și toate acestea acompaniate de zgomotul plăcut și liniștitor pentru suflet, al apelor ce se aruncă peste stânci și zăgazurile morilor la vale.


Valea Rudăriei este pe locul doi după Cascada Bigăr ca obiectiv turistic din Țara Almăjului. Complexul mulionologic este vizitat de către turiștii din țară și de peste hotare. De curând, drumul județean ce leagă Rudăria de Valea Almăjului, a fost reabilitat complet – lucru ce facilitează accesul turiștilor în țara morilor pe apă de la Rudăria.  

Un reportaj de Adi Neagu.

Comentarii

comentarii