PRIMA RENOVARE DUPĂ 36 DE ANI A CLĂDIRII MUZEULUI BANATULUI MONTAN REŞIŢA DE LA CONSTRUIREA SA

Azi, 2 martie 2023, Muzeul Banatului Montan Reşiţa a obţinut o finanţare de 10.462.176,90 lei prin intermediul Programului Național de Redresare și Reziliență – Componenta 5, Valul Renovării, Axa 2 – Schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri publice, pentru proiectul „Renovarea energetică a Muzeului Banatului Montan”, depus prin Consiliul Judeţean Caraş-Severin. Costul investiției se ridică la 10.462.176,90 de lei cu TVA. Se estimează că lucrarea va fi încheiată în aproximativ 2 ani.

Obiectivele proiectului sunt: 1. Izolarea pereţilor cu vată minerală și placarea fațadei ventilată cu piatră naturală; 2. Izolarea termică a intradosurilor și protejarea cu tencuieli decorative; 3.Înlocuirea tâmplăriei; 4.termoizolarea planșeului peste ultimul nivel; 5.izolarea termică a planșeului peste sol; 6.realizarea hidroizolației corespunzătoare pe perimetrul clădirii; 7. introducerea pompelor de căldură și a panourilor fotovoltaice ca sursă regenerabilă de energie; 8.refacerea teraselor necirculabile.

Proiectul finanțat are numeroase beneficii socio-economice de importanță socială majoră. Menţionăm că este prima renovare a clădirii care adăposteşte patrimoniul cultural al judeţului Caraş-Severin, de la darea sa în folosinţă în anul 1987.

INFO

Muzeul resitean este o institutie tanara in cadrul constelatiei muzeelor banatene care a aparut dupa mijlocul secolului trecut. El s-a infiripat din initiativa societatii civile locale din orasul industrial Resita, de pe valea Barzavei. S-a constituit in anul 1957 un „Comitet pentru infiintarea muzeului” in cadrul Uzinei Constructoare de Masini din Resita, un trust ce reunea unitati siderurgice si de constructii de masini.

Donatiile unor colectii particulare au stat la fundamentul noii constructii muzeale de la Resita, care a fost inaugurata in iarna anului 1959. Muzeul orasului Resita a fost recunoscut ca atare printr-un act din luna martie 1962 de catre Ministerul Invatamantului si Culturii din Romania. Cel dintai director al Muzeului resitean a fost profesorul Octavian Raut, care a initiat dealtminteri si cele dintai sapaturi arheologice pe valea Barzavei, la castrul roman de la Berzovia precum si la ferma romana de la Ramna.

Dupa reorganizarea administrativa, pe judete a Romaniei, in anul 1968 muzeul resitean a devenit Muzeul de Istorie al judetului Caras-Severin. S-a constituit astfel o institutie care derula activitatea de cercetare si conservare a patrimoniului cultural pentru un spatiu geografic si administrativ de circa 9.000 km2. Activitatea stiintifica si muzeografica a fost sustinuta cu foarte bune performante de un grup de tineri istorici si arheologi incepand din anul 1976 si consolidata in anii urmatori. Din anul 1997 denumirea standard a muzeului resitean a fost schimbata, el devenind Muzeul Banatului Montan, cu acordul autoritatilor locale si guvernamentale. Industrializarea in forța a orasului in perioada comunista a marcat nefericit si destinele muzeului resitean care a fost nevoit sa-si mute sediul si patrimoniul in mai multe locatii incepand cu anul 1976 si pana in anul 1987, cand a fost finalizata, in parte, constructia actuala a Muzeului din Resita.

Expozitia permanenta organizata pe baza colectiilor proprii a fost redeschisa in anul 2000, muzeul resitean exercitandu-si in acest fel deplin functiile sale vitale. In perioada post comunista muzeul s-a integrat prin cercetari, expozitii, conferinte stiintifice internationale, prin programe europene, in fluxul cultural al acestui spatiu dunarean si european. Citeste tu mai multe aici: https://www.muzeulbanatuluimontan.ro/index.php

Comentarii

comentarii