Primăria Resita are credite la bănci, credite care se întind până în 2032

Primarul Ioan Popa a plecat azi la Bruxelles pentru a renegocia un contract de finanțare direct cu președintele Băncii Europene de Investiții. Primăria Reșița are 10 milioane de euro credit la BEI cu 4,37% dobândă în euro.
”În condițiile astea o dobândă de 4,37% este inimaginabilă în Europa și trebuie să fac presiuni pe Banca Europeană de Investiții să renegociem condițiile de creditare. În cazul în care nu voi reuși să obțin ceea ce ne propunem, vom încerca să ne ducem cu un credit la o altă bancă. Avem, din discuții inițiate deja, două bănci românești”, a spus Popa.

Una din problemele acestui credit al Primăriei este că a fost un credit luat împreună cu Consiliul Județean Caraș-Severin pentru proiectul de reabilitare a rețelei de apă-canal în Caraș-Severin și renegocierea e limitată de acest aspect.

Creditul este până în 2032 și până acum s-au plătit doar dobânzi. ”Partea tristă aici este că la 10 ani pe acest gen de credit plătim 5 milioane de euro dobânzi. La 10 milioane de euro creditate plătesc 5 milioane de euro dobândă și asta încercăm acum, să coborâm rata de dobânzi”, a mai adăugat primarul.

Primăria mai are și alte credite la bănci din România cu care primarul spune că se pot renegocia dobânzile și va încerca și acest lucru. De exemplu, la Raiffeisen există un credit de 20 de milioane de lei cu o rată de circa 4 milioane de euro, la Piraeus- 1.200.000, la BCR – 8 milioane de lei și un altul la Raifeissen de 2,5 milioane de lei.

”Creditul cel mai dureros pentru noi e la Raiffeisen, din 2010, de 59 de milioane de lei, adică vreo 15 milioane de euro, cu scadență tot 2030. Mai avem niște restanțe pe la Ministerul de Finanțe. Suma cumulată a acestor credite este undeva la 34-36 de milioane de euro! Depășește practic bugetul Reșiței pe un an. Fiind defalcate aceste datorii până în 2032, gradul de îndatorare este undeva la 25-26%. Gradul maxim de îndatorare este de 30%. Mă preocupă situația creditelor pentru că dacă vrem să facem ceva, să cofinanțăm proiecte, suntem destul de limitați”, a mai spus primarul în cadrul unei conferințe de presă.

Comentarii

comentarii