Primim pe adresa redactiei: La Gîrliște, pădurea a fost măcelărită si nu s-a reparat nimic

Aş vrea să vă readuc în atenţie evenimentul tăierilor de pe vale, din pădurea vecină cu Parcul Naţional Cheile Gîrlistei! Constat că nimic din ce a declarat domnul primar nu s-a întâmplat, adică, drumurile deteriorate de firma din Lugoj n-au fost reparate, locul care le-a servit ca depozit provizoriu a rămas vraişte, n-a venit absolut nimeni să-l repare, „ca să redea frumusețea locului” iar imaginea locului măcelărit cu utilajele acelei firme denotă interesul RomSilva de a administra corect şi în interesul fondului forestier a acelui loc.

Şi acum se pot vedea copăcei scoşi din rădăcină şi părăsiţi, lăsaţi să moară acolo, la mărginea drumul adevărate schelete, victime ale rapacităţii şi lăcomiei, în complicitate cu cu iresponsabilitatea celor plătiţi de stat să apere pădurea, mediul şi viaţa planetei. Drumuri tăiate în pantă mai mare de 45 de grade, deci contrar oricăror norme legale, iar canalele făcute de şenilatele care au tăiat drumul s-au adâncit formând torenţi periculoşi în cazul unor precipitaţii mai abundente.

Deci, toate acele declaraţii au fost doar simple sforăieli, pentru ochii şi urechile presei. Cât despre vecinătatea cu parcul, o doamnă de la mediu (nu dau nume din respect pentru abnegaţia şi profesionalismul domniei sale) a demonstrat cu GPS-ul în mână (am fost cu domnia sa în Chei), cu harta şi calculatorul că s-a intrat în Parc, ba chiar bornele de marcaj al limitelor parcului au fost înlăturate. A calculat până şi masa lemnoasă, pe esenţe, care a fost tăiată. Autorizaţia a fost pentru lemn de foc, după cum arătau documentele prezentate atunci, însă acolo interesul a fost fagul şi, pe lângă el, nu le-a stricat nici nucul sau cireşul, esenţe care, se ştie, sunt şi ele ocrotite de lege, ca făgetul.
Doamna a înaintat şi un raport la Ministerul Mediului, după care….exact ca în mafia lemnului – s-a declanşat jihadul la adresa sa, ameninţări, cuvinte grele etc… Asta a fost singurul rezultat, pe lângă faptul că, după acest material de presă, firma şi-a luat utilajele şi dusă a fost!

Însă, întrebarea rămâne! Cine îşi asumă până la urma repararea daunelor fizice produse zonei? În plus au stricat şi drumul spre cimitir, în dorinţa de-a ajunge la pădurile de la Gura Săleștii, unde este făget serios şi vă daţi seama câţi bani scoteau dumnealor.. Din toate astea, rezultă că RomSilva, nu este altceva decât lupul paznic la stană de oi Cat despre autorităţile locale, care n-au ştiut că în aria lor se exploatează pădurea, până n-au auzit de la oamenii din sat, mă îndoiesc că ar fi aşa, deoarece ăştia au deplasat la faţa locului multe utilaje, ba chiar şenilata au coborât-o din camion direct asfaltul proaspăt turnat în faţa căminului pentru serbările de Sf, Maria, stricând suprafaţa asfaltată, ceea ce a revoltat oamenii. Auzind că am adus presa, rapid – mai mulți săteni au venind într-un suflet la faţa locului și și-au spus păsul. Dovadă că în autoriotăți nu mai au încredere.

Nick Cristun – un bănățean căruia chiar că îi pasă!

Comentarii

comentarii