Probe noi din dosarul Ghiorghioni: alte două firme au dat zeciuiala?

Vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Ionesie Ghiorghioni, reținut de DNA în urma unui flagrant la începutul săptămânii, este tot mai aproape de o nouă acuzație de corupție. Procurorii dețin probe din care reiese faptul că a pretins și a primit comisioane de 10 la sută din valoarea contractelor încheiate cu alte două firme din județ.

Așa se arată în Încheierea penală a ședinței din Camera de consiliu, din data de 13 mai: „De asemenea, reprezentantul Ministerului Public apreciază că, inculpatul GI (Ghiorghioni Ionesie, n.r.) este angajat şi cu alte persoane în vederea comiterii unor astfel de fapte, respectiv societăţi comerciale(…) faţă de care cercetările urmează a fi extinse în prezenta cauză“.

Totodată, judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul Timiș a apreciat că există probe care justifică presupunerea rezonabilă că este posibilă implicarea inculpatului în săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, prin exercitarea unor presiuni asupra comisiilor din subordinea sa asupra cărora are influenţă, în sensul de a atribui contracte societăţii denunţătorilor şi de a efectuat lucrările de recepţie şi de plata fără respectarea dispoziţiilor legale în schimbul achitării unor sume de bani.

„Aşa cum reiese din declaraţia dată deja de un subordonat, la care am făcut referire mai sus, inculpatul, în calitate de vicepreşedinte al CJ, a exercitat presiuni în repetate rânduri, pentru a se efectua recepţia unor lucrări şi plăţi la firma administrată de denunţători, iar aceste presiuni au dat rezultate, întrucât, aşa cum reiese din declaraţia aceluiaşi martor, nici unul din angajaţi nu a nesocotit dispoziţiile inculpatului, executându-le indiferent de conformitatea lor cu legea“, se arată în actul de acuzare.

Infracţiunea pentru care acesta este cercetat, este de o gravitatea crescută, limitele de pedeapsă de la 2 la 7 ani.

În hotărârea luată de magistrați a contat mult faptul că Ghiorghioni este persoană publică, care ar trebui să aibă un comportament adecvat funcției și responsabilității în societate. „Instanţa are în vedere, de asemenea, circumstanţele persoanele ale inculpatului şi anume vârsta acestuia, faptul că este implicat în viaţa publică de foarte mult timp, deţinând calităţi de consilier judeţean, deputat care sunt funcţii de reprezentare a cetăţenilor şi care impun exigenţe sporite din punct de vedere al interpretării comportamentului civic, moral, deontologic , dar şi raportat la respectarea normelor de convieţuire socială din sfera penală“.

În asemenea circumstanțe, pe vicepreședintele CJ Caraș-Severin îl așteaptă vremuri tot mai grele, fiind posibil să fie acuzat și în alte fapte de corupție.

Preluare. Citeste mai multe aici: http://argument-cs.ro/content/probele-din-dosar-il-infunda-tot-mai-adanc-pe-ghiorghioni-a-st

Comentarii

comentarii