PROGNOZA METEO pentru WEEKEND. Vremea se strică în aproape toată țara: ploi, descărcări electrice și vijelii

Temperaturile scad și vom avea parte de ploi torențiale, tunete, fulgere și grindină, în aproape toată România. Meteorologii anunță că sâmbătă și duminică vor fi averse de ploaie însoțite de descărcări electrice și de grindină de dimensiuni mici pe arii extinse în jumătatea vestică a țării și cu totul izolat în rest. Cantitățile de apă vor fi mai însemnate: până la 15-20 de mm.

Vântul se va intensifica și va lua aspect de vijelie.Temperaturile vor rămâne la valori foarte ridicate pentru această perioadă a anului. Sâmbătă vom avea temperaturi de până la 30-32 de grade.

Si…

Fermierii se uită îngroziți spre cerul de unde nu a mai căzut picătură de ploaie de săptămâni bune. La picioarele lor, pământul crăpat le înghite culturile de floarea-soarelui și mai ales pe cele de porumb. Şi răul abia vine.

Urmează o vară secetoasă, iar metorologii avertizează agricultorii să folosească raţional apa la munca pământului.

Cea mai călduroasă lună aprilie, de când se fac măsurători, a uscat puternic pământul. Porumbul semănat, luna trecută, de exemplu, are acum nevoie de apă ca să poată încolţi, dar solul de la suprafaţă nu mai are deloc, aşa că nu se poate hrăni.

În următorii ani, verile vor fi tot mai calde, cu arşiţă tot mai persistentă. Temperatura medie a aerului va creşte cu 1,3 grade celsius. Şi ploile vor fi cu 10% mai puţine, în special, în Sud şi Sud-Est.

Comentarii

comentarii