Progrese invizibile în domeniul apelor. Criza apei se adâncește în Europa
Europenii plătesc din ce în ce mai mult prețul inacțiunii guvernelor lor cu privire la criza apei. Conform celui mai recent sondaj Eurobarometru, 78% dintre europeni doresc ca UE să facă mai mult pentru a aborda poluarea apei.
Coaliția ONG-urilor „Living Rivers Europe” îndeamnă statele membre să accelereze punerea în aplicare a Directivei-Cadru privind Apa pentru a îmbunătăți starea apelor din Europa și să integreze protecția apei și a ecosistemelor în toate politicile.
Raportul subliniază nevoia urgentă de a pune în aplicare în mod mai strict Directiva-Cadru privind Apa (DCA), de a schimba substanțial producția agricolă, de a reduce poluarea și de a restaura urgent ecosistemele.
Principalele constatări ale raportului includ:
- Mai puțin de 40% din apele de suprafață, cum ar fi râurile și lacurile, sunt în prezent sănătoase.
- Aproape 25% din corpurile de apă subterană nu se află într-o stare chimică bună, deși acestea furnizează aproape două treimi din apa noastră potabilă.
- Starea chimică a râurilor, lacurilor și apelor de coastă s-a deteriorat și mai mult, mai puțin de 30% dintre acestea îndeplinind standardele de poluare stabilite de DCA.
- Practicile agricole dăunătoare, în special utilizarea intensivă de nutrienți și pesticide, continuă să reprezinte cea mai semnificativă presiune exercitată asupra resurselor de apă. Presiunile de poluare difuză din agricultură afectează 32% din apele subterane și 29% din apele de suprafață.
- Poluarea chimică provenită de la fabricile a căror energie provine din cărbune, precum și modificarea cursurilor de apă prin construcția de baraje și regularizare exercită, de asemenea, o presiune considerabilă asupra apelor de suprafață.